Угорці на Закарпатті - СБУ взялася за депутатів, які співали угорський гімн під час присяги  / Скріншот

На Закарпатті Служба безпеки перевіряє інформацію про депутатів Сюртівської сільради, які під час складання присяги виконали національний гімн Угорщини.

Про це повідомляє прес-служба СБУ.

Читайте такожУ Запоріжжі продавець облив поліцейських, коли вони складали на нього адмінпротокол (відео)

Відео дня

«На Закарпатті Служба безпеки України у межах визначеної законодавством компетенції перевіряє інформацію щодо можливих ознак протиправної діяльності в діях депутатів Сюртівської сільської об’єднаної територіальної громади», – йдеться у повідомленні.

При цьому в СБУ підтвердили, що інцидент стався у День гідності й свободи – 21 листопада.

Гімн депутати виконали за ініціативи голови ОТГ.

«Отримані Службою матеріали щодо цієї події наразі ретельно перевіряються. За результатами перевірки вживатимуться відповідні заходи реагування», – інформують в СБУ.

Що сталося

  • У понеділок в місцевій Facebook-спільноті виклали відео, на якому депутати Сюртівської ОТГ співали під час складання присяги, 21 листопада, національний гімн Угорщини.
  • За словами автора допису, сам голова об’єднання не раз вороже висловлювався щодо України та ставлення українців до угорців. «У нас готують кримський сценарій, а потім плакатимуться і голоситимуть про втрату Закарпаття? Здається, сценарій відкатаний», – писав автор публікації відео.

Угорці на Закарпатті: скандали, які були раніше

  • 30 листопада журналіст Віталій Глагола повідомив, що на Закарпатті співробітники СБУ влаштували обшуки у лідера партії КМКС (Партія угорців України) Василя Брензовича, а також у ще декількох осіб.
  • Кримінальне провадження стосується укладання фіктивних договорів угорських благодійних фондів. На думку правоохоронців, вони можуть завдати шкоди державній безпеці України.
  • Згодом Служба безпеки України підтвердила факт обшуків у функціонерів одного з благодійних фондів на Закарпатті. Правоохоронці також досліджують факти можливої діяльності, спрямованої на порушення державного суверенітету України.