Підозрювані – завідувач відділення Микола Россошко та нейрохірург Юрій Тюхтій / фото СБУ

В Одесі затримали двох лікарів, які підозрюються у вимаганні грошей за операції, які мали робити безплатно.

Як повідомляє пресслужба Одеської обласної прокуратури, в Одесі викрито завідувача нейрохірургічного відділення та нейрохірурга одного з комунальних медичних закладів Одеси, які вимагали гроші за операцію переселенцю.  

За даними слідства, медики вимагали від чоловіка із Сумщини 1,2 тис. доларів за проведення  операції з видалення міжхребтових гриж та забезпечення післяопераційного лікування. При цьому, як наголошують у прокуратурі, такі операції лікарі зобов'язані робити безплатно.

Відео дня

За даними пресслужби, пацієнт, гостро потребуючи оперативного втручання, був вимушений погодитись на умови лікарів, але двох фігурантів викрили після одержання першої частини "гонорару".

Ба більш, під час обшуків у службових кабінетах підозрюваних знайшли понад 230 тис. доларів, 5 тис. євро та майже 450 тис. грн, у тому числі кошти, одержані за вказану операцію.

Наразі медпрацівникам повідомлено про підозру за фактом одержання та вимагання неправомірної вигоди (ч. 4 ст. 354 КК України). Вирішуються питання щодо обрання запобіжного заходу.

За даними пресслужби обласного управління СБУ, посадові медустанови систематично вимагали гроші з пацієнтів за надання послуг, які підпадають під безоплатну медичну допомогу.

Як уточнили у спецслужбі, пацієнту, у якого вимагали 1,2 тис. доларів, після проведення операції обіцяли оформити та видати документи, які мали стати для відстрочки від мобілізації.

"У ході обшуків у службовому кабінеті завідувача виявлено та вилучено грошові кошти у розмірі понад 250 тис. доларів у різних валютах. Тривають оперативно-слідчі дії для встановлення всіх обставин правопорушення і притягнення до відповідальності інших осіб, причетних до злочину", - розповіли в управлінні.

За даними місцевих Телеграм-каналів, йдеться про робітників відомої Одеської міської лікарні №1, яка колись називалась Єврейською. Нібито очільник відділенням прокоментував знайдену у нього в кабінеті велику суму дивним чином: "Не вкрав, а насосав".

За даними активіста Дем’яна Ганула, підозрювані – завідувач відділення Микола Россошко та нейрохірург – Юрій Тюхтій.

"Під час обшуку у кабінеті завідувача відділення було виявлено "касу" лікарні у розмірі 250 тис. доларів, ці кошти збиралися з усіх відділів єврейської лікарні…", - стверджує Ганул.

Також за його інформацією, у цій лікарні можна було купити відстрочку від мобілізації, цей "заробіток" нібито складав левову частину "каси".

Зловживання в армії - приклади

Як повідомляв УНІАН, в Одеській області викрили командира взводу однієї з військових частин, який вимагав гроші у підлеглих. У разі відмови він погрожував підлеглим проблемами з проходженням служби та навіть фізичною розправою. Таким чином командир "назбирав" щонайменше 500 тисяч гривень зі своїх військових.

Вас також можуть зацікавити новини: