У прес-службі обласного управління патрульної поліції прокооментували даний інцидент / фото УНІАН

У суботу, 12 серпня, у соціальних мережах з'явилося відео, на якому знято конфлікт на вулиці між невідомим та трьома патрульними. Поліцейські спочатку відмовили людині у проханні ознайомитися з протоколом затримання, а потім один із них "нокаутував" чоловіка.

На початку відео показано, як чоловік просить поліцейських ознайомити його з протоколом затримання, що є нормою українського законодавства. Він наголошує, що навіть не засвідчував документ своїм підписом. Натомість правоохоронець відповідає, що вже цей протокол на ознайомлення давав і лист нібито розірваний (примітно, що згодом поліцейський зачитував протокол уголос). Жінка, яка перебувала за кадром і вела запис, стверджує, що правоохоронці жодного документа чоловікові не давали, що підтверджує і він сам. 

Коли правоохоронець знову зачитував протокол, пролунала фраза, що поліцейські розʼяснили чоловікові його права та обовʼязки, а також можливість отримання безоплатної правової допомоги. Він це заперечує і наголошує, що вимагає адвоката. 

Поліцейський заявив, що адвоката вже викликали, проте на запитання, де він, правоохоронець відповів фразою "Звідки я знаю". Жінка, що знімала відео, наголосила, що варто дочекатися адвоката, перш ніж продовжувати розмову. Вона завуважила, що в протоколі є графа для пояснення, і чоловік хоче його надати. У той момент в діалог вступив другий поліцейський і заявив, що для того, щоб написати пояснення, правоохоронці чоловікові не потрібні. 

Перший поліцейський стверджує, що чоловіка затримано за "за злісну непокору вимозі поліцейського", яка полягала в використанні нецензурної лексики і розірванні якогось документа. Водночас і жінка, і "затриманий" стверджують, що він нічого не розривав.

В якийсь момент поліцейські почали йти, не віддавши чоловікові копію протоколу затримання і не надавши йому можливості написати пояснення. При цьому, відповідаючи на запитання жінки про те, чому їм не надали копію протоколу, один із правоохоронців видав: "Нічого ми вам не надамо, тому що ви неадекватні люди". Коли чоловік знову попросив дати йому написати пояснення, поліцейський почав наступати йому на ноги і штовхати його. Згодом правоохоронець вдарив чоловіка.

Відео викликало резонанс у соціальних мережах, люди пишуть, що під час конфлікту співробітник у формі "нокаутував мужика просто на очах його дружини".

Поліція розповіла свою версію

У прес-службі поліції відреагували на інцидент, що стався 1 серпня, і почали "відмазувати" співробітника поліції, який вдарив чоловіка. 

"Під час розмови та підготовки справи про адміністративне правопорушення громадянин почав нецензурно висловлюватися на адресу поліцейських, а також навмисно пошкодив бланк адмінпротоколу та постійно виявляв агресію", – йдеться у повідомленні. При цьому жодних подробиць громадськості вирішили не повідомляти.

Поліція стверджує, що поки правоохоронці проводжали чоловіка у відділення поліції (хоча на відео помітно, що учасники конфлікту просто стоять на вулиці, при цьому поліцейський кілька разів каже чоловікові, що той не затриманий, – УНІАН), було оголошено повітряну тривогу. Дорогою "розгорівся конфлікт, під час якого один із поліцейських вдарив правопорушника (що саме він порушив, не повідомляється, а проти постраждалого вже застосовувалася сила – "викручували руку", – УНІАН) по обличчю".

Чоловік від шпиталізації, за словами представників поліції, відмовився. Призначено службове розслідування. Копа, який вдарив чоловіка, відсторонили від роботи. При цьому двоє його колег, які спостерігали за тим, що відбувається, і не втручалися, коли їхній поплічник вирішив побити постраждалого (якого поліцейська прес-служба цинічно називає "правопорушником"), поки залишаються на службі.

Інцидент за участю поліцейського

На початку серпня у Рівненській області на дорозі знайшли тіло 64-річної жінки. Як з’ясувалося, вона 5 серпня близько 21:30 вийшла від подруги й пішла додому, однак її збила автівка. Тіло знайшли на узбіччі, де потерпілу залишили помирати.

Правоохоронцям вдалося розшукати транспортний засіб та водія-порушника -  співробітника одного із відділень поліції, який у той вечір був не на службі.

Вас також можуть зацікавити новини: