Марківа засудили в Італії до 24 років ув'язнення / фото УНІАН

Додаткове слідство у справі бійця Національної гвардії України Віталія Марківа надасть італійському суду докази його невинуватості.

Про це міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив під час зустрічі з послом Італії в Україні Давіде Ла Чечіліа, повідомляє Департамент комунікації МВС.

Читайте такожУкраїнський дипломат: немає жодних сумнівів у причетності РФ до вироку Марківу в Італії

Відео дня

"Арсен Аваков повідомив італійську сторону, що розслідуванням загибелі журналіста Рокеллі займалася Служба безпеки України. За «гарячими слідами» проводити слідство завадили активні бойові дії у Слов’янську. Ще 15 жовтня 2019 року матеріали справи передали українській поліції", - сказано у повідомленні.

За словами Авакова, слідчий вже звернувся до прокуратури Італії з пропозицією надати йому статус спостерігача в цьому розслідуванні у рамках міжнародного правового поля.

Посол Італії пообіцяв Авакову налагодити комунікацію з урядом Італії у справі Марківа.

Окремо заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко проведе низку зустрічей із захисниками Марківа та самим гвардійцем.

Аваков також наголосив, що Україна докладе всіх зусиль, щоб становити реальні обставини загибелі італійця.

Як повідомляв УНІАН, заступника командира взводу першого батальйону оперативного призначення Національної гвардії імені Кульчицького старшого сержанта Марківа затримали 30 червня 2017 року в Італії за підозрою у вбивстві італійського журналіста Андреа Роккеллі та його російського колеги Андрія Миронова під Слов'янськом 24 травня 2014 року.

За даними українського слідства, загибель двох журналістів сталася внаслідок артобстрілу з боку російсько-терористичних військ. У Нацгвардії наголошували, що у 2014 році в батальйоні імені Кульчицького в наявності не було жодного міномета.

12 липня 2019 року суд присяжних в Італії засудив Марківа до 24 років ув'язнення. Також Марківа зобов'язали виплатити компенсацію родині загиблого.

13 липня адвокат нацгвардійця Рафаеле Дела Валле припустив, що рішення за апеляцією на вирок Марківу можуть ухвалити наступного року.

Президент Володимир Зеленський доручив керівництву МЗС та Генпрокуратури терміново зайнятися питанням повернення Марківа на батьківщину.