Дмитро Ярош / фото УНІАН, Євген Кравс

Радник головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, екс-лідер "Правого сектора" Дмитро Ярош на тлі міграційної кризи на кордоні Білорусі та країн Євросоюзу виступив за застосування зброї стосовно порушників українського кордону.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

"На мою думку, в ситуації, що склалася, необхідно терміново прийняти Закон про кримінальну відповідальність за незаконний перетин державного кордону. Українські прикордонники, поліція, Національна гвардія повинні мати право на застосування всіх без винятку засобів вогневого та іншого ураження по порушниках", – написав він.

Скріншот

Нагадаємо, у Держприкордонслужбі заявляли, що правоохоронці у разі проникнення незаконних мігрантів з території Білорусі будуть примусово повертати їх у зворотному напрямку.

Читайте такожУ 61-й бригаді раптово змінили позицію щодо "знищення мігрантів" на кордоніКрім того, секретар РНБО Олексій Данилов заявляв, що Україна точно не стрілятиме на поразку по мігрантах.

Міграційна криза на кордоні Білорусі та країн ЄС

Як повідомляв УНІАН, на початку листопада в Білорусі велика група мігрантів з кризових регіонів прибула до кордону з Польщею. Люди перебувають під контролем озброєних білоруських силовиків, які визначали напрямок руху мігрантів.

Влада Польщі розпорядилася посилити охорону кордону з Білоруссю. Вранці 10 листопада стало відомо про прорив двох великих груп біженців з території Білорусі до Польщі.

Уряд у Варшаві звинувачує білоруського правителя Олександра Лукашенка в організованій доставці біженців з кризових регіонів до зовнішнього кордону Євросоюзу.

Наприкінці травня Лукашенко заявив, що його країна більше не перешкоджатиме проїзду мігрантів до ЄС – таким чином офіційний Мінськ відреагував на посилення санкцій західних країн проти Білорусі.

Крім того, Литва з 10 листопада через міграційну кризу ввела надзвичайний стан у прикордонній зоні з Білоруссю.

10 листопада РНБО ухвалила рішення про посиленні охорони кордону і підготовку до сценаріїв, які відбуваються на білорусько-польському кордоні.

11 листопада глава МВС Денис Монастирський заявив, що кордон з Білоруссю додатково охороняти 8,5 тисячі військовослужбовців Держприкордонслужби, Нацгвардії та поліцейських.