Ілюстрація / REUTERS

Росіян, які систематично вживають наркотики, треба притягати до кримінальної відповідальності, заявив перший заступник голови комітету Держдуми з контролю і регламентом Олег Нілов («Справедлива Росія») в ході парламентських слухань про загрози розповсюдження наркотиків у даркнеті.

Про це передає «Лента.ru» із залу засідань.

Читайте такожУ Росії у дворічної дитини знайшли наркотики в крові

Відео дня

Нілов зазначив, що наркомани, «яких сьогодні мільйони, є основними розповсюджувачами чуми XXI століття». Їх треба ізолювати, «як і хворих чумою», - вважає депутат.

Володимир Тодоров у відповідь на виступ депутата заявив, що садити наркоспоживачів, особливо тих, хто використовує наркотики для рекреаційних цілей, безглуздо: «Треба боротися не з наслідком, а з причиною. Причина — доступність продажу, яка безпосередньо виходить з легкості виробництва. Боротися треба з виробниками і великими продавцями, а не з споживачами».

Крім того, за словами Тодорова, боротися треба з постачальниками сировини, яка в основному надходить в Росію з Китаю.

«Злочин у виготовленні наркотику — це кримінальна стаття. В покупці — це фінансування ось цієї гідри, яку ми прирівнюємо до терористичної організації. Виготовлення, придбання, крадіжка, реалізація продукції — це все кримінальні злочини. Так чому людина, яка свідомо протягом довго часу цим займається, не кримінальник?» — роздумував Нілов.

Він зазначив, що наркомани, які відмовилися від лікування, не повинні сидіти в колоніях, але "повинні бути максимально ізольовані" від наркотиків.

Раніше 2 грудня Нілов заявив, що продавців наркотиків, у тому числі майданчик Hydra, в Росії необхідно прирівняти до терористів, а наркомафію і наркобаронів визнати найбільшою загрозою для країни. Він також запропонував зробити кримінальну відповідальність за пропаганду наркотиків. За словами Нілова, необхідно створити умови максимальної ізоляції, щоб з даркнету «ніяк не могли надходити наркотики».