Кремль може оголосити мобілізацію в РФ / фото ua.depositphotos.com

Президент РФ Путін, ймовірно, не піде на оголошення війни Україні та мобілізації населення 9 травня.

Таку думку висловив російський політичний діяч і юрист Марк Фейгін, пише сайт "Сьогодні".

"Мені здається, що поки вони на це не наважаться. Але точно відомо, що на столі у нього цей план лежить. Він лежить, тому що військовим потрібна ця мобілізація, оскільки вони вирішують свої проблеми. Тому що вони бояться нести відповідальність за провал операції, другої її фази з початку квітня. А так можна сказати, що нам не вистачає 100 тисяч особового складу, ще щось. Нумо, оголошуйте мобілізацію, а ми забезпечимо результат", – зазначив він.

Відео дня

На думку Фейгіна, військове керівництво РФ може пояснити Путіну невдачі в Україні дефіцитом живої сили. При цьому правозахисник стверджує, що Путін сам розуміє ризики мобілізації.

"По-перше, вона може провалитися, просто люди будуть дезертирувати. По-друге, невідомо як ці люди поводяться. А далеко не всі там горять бажанням загинути в Україні й можуть себе абсолютно непередбачуваним чином повести. Ну і третє, це ж офіційне визнання провалу цієї так званої спецоперації", - пояснив він.

Як прогнозує військовий експерт Олег Жданов, Путіну запропонують провести часткову мобілізацію в кілька етапів. Жданов також припускає, що Путін 9 травня буде "звітувати" своїм громадянам про захоплення Маріуполя, видаючи це за "перемогу".