Російських "мобіків" силою переводять у штурмові загони / МО РБ

Російських "мобіків", які воювали на Сватівському напрямі, змушують підписати контракт. Командування морить їх голодом, поселило просто неба і погрожує кримінальними справами.

Як повідомляє Телеграм-канал "Осторожно, новости", про це рідні "мобіків" розповіли у відеозверненні. Йдеться про військовослужбовців розвідроти 346 мотострілецького полку.

За версією рідних "мобіків", минулого тижня їх вивезли зі звичного місця дислокації та поселили у лісосмузі Луганської області. Військовим заявили, що їхній полк розформували, тому їх відправляють у підпорядкування іншої частини. Задля цього нібито необхідно підписати відповідний контракт про добровільну участь у штурмових загонах. При цьому жодних документів про переведення їм не надали.

"Багато хто відмовився підписувати контракт, і на них почало чинити тиск командування. Погрози, приниження, мобілізованих відрізали від забезпечення, тому харчуватися припадатиме на особисті запаси, пити з джерела, а спати на голій землі просто неба. Солдатам пригрозили, що за таких умов вони житимуть до підписання контракту, а якщо когось із них побачать у межах блокпоста, відкриють "вогонь на ураження". У деяких випадках чоловікам стріляли під ноги, у деяких — замикали у свинарнику. Все це нібито має мотивувати їх до підписання контракту. Військовим регулярно погрожують і кримінальною статтею: так, на вихідних їм заявили, що тих, хто відмовився від контракту, вивезуть "в яму" як дезертирів, і там вони будуть поки що таки не погодяться на службу в штурмовому загоні", - пише канал.

Родичі військових записали відеозвернення до диктатора Володимира Путіна. Жінки наголошують, що їхні близькі "не дезертири, не боягузи і не зрадники". "Мобіки" нібито й надалі готові брати участь у війні, але після належного оформлення у складі іншого підрозділу, перепідготовки та відпустки.

Мобілізація в Росії: головні новини

23 січня 2023 року прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков нагадав росіянам про те, що часткова мобілізація на території РФ все ще діє, адже вона охоплює не тільки військову службу, а й заходи, необхідні для забезпечення завдань військового апарату. 

Російські прикордонники не випускають вихідців з країн СНД з громадянством Росії. З проблемою зіткнулися уродженці Киргизстану та Таджикистану, які намагалися виїхати на батьківщину. Аргументують це тим, що людей включено до "мобілізаційного списку". 

Заступник начальника ГУР МО генерал-майор Вадим Скібіцький заявив, що у разі мобілізації ще 500 тисяч росіян, про плани РФ здійснити яку говорять дедалі частіше, у країни-агресора виникнуть проблеми з їх забезпеченням. 

Водночас російський опозиціонер Марк Фейгін вважає, що без мобілізації Росія далі воювати не зможе. Проте постійно поповнювати особовий склад армії РФ за рахунок мобілізованих майже неможливо.

Вас також можуть зацікавити новини: