Фейгін вважає, що мобілізація в РФ може не припинитися / фото ua.depositphotos.com

Російський опозиціонер Марк Фейгін вважає, що без мобілізації Росія далі воювати не зможе. Проте постійно поповнювати особовий склад армії РФ за рахунок мобілізованих майже неможливо.

"Народ у РФ не питають воювати чи припиняти війну, вмирати чи не вмирати, – вони просто це роблять. До речі, у цьому різниця з Україною, тому що говорити, що мобілізація в Україні та мобілізація в Росії одне й те саме, – це смішно. Щось я не бачив, щоб в Україні воювали кримінальники, яких забирають і витрачають десятками тисяч, не кажучи вже про решту. Адже війну починала професійна армія і за Сталіна було так само, тобто була 5-мільйонна армія, що складалася з осіб, яким належало воювати. Так, вона була також призовна, але то була армія, яка не передбачала мобілізації. Здавалося, що тих мільйонів достатньо для війни з Німеччиною. Так і тут, цих 250–300 тисяч, які від кінця лютого минулого року за наказом Путіна вступили у війну, здавалося, вистачить. Однак зараз розпочався уже наступний етап", – зазначив Фейгін в ефірі "Еспресо". 

Він додав, що російському політичному керівництву доводиться постійно маневрувати. Влада РФ обіцяла мобілізацію, яка сприятиме негайному припиненню війни, проте їй кінця-краю не видно.

Відео дня

"Мобілізація працює у таких умовах лише як короткострокова акція, хай навіть з втратами, але за два місяці, наприклад, упоралися з Україною. Але цього нема і близько, і навіть на ревізійній відстані нема, тобто це означає, що мобілізація не може припинитися. Тому розмови експертів, що 15 січня розпочнеться наступна фаза мобілізації, то вже нема різниці, 15-го вона розпочнеться чи 30-го, 1-го чи 40-го. Це вже не має жодного значення", – продовжив правозахисник.

За словами Фейгіна, без мобілізації російське керівництво, російська армія далі воювати не зможуть.

"Армії весь час потрібно поповнювати ресурс особового складу, найбільша частина якого – мобілізовані. Це завдання майже неможливо виконати, тому що їх раз по раз треба підготувати, одягти, екіпірувати, надати зброю, приставити офіцерів – все це стає складніше робити, тому розв’язують проблему за рахунок біомаси, штовхаючи її на передову. Відповідно, ставлення населення буде погіршуватися, збільшуватиметься відчуття того, що треба всіма способами ухилятися від мобілізації, а усі лозунги стануть вторинними", – резюмував Фейгін.

Мобілізація в Росії

23 січня 2023 року прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков нагадав росіянам про те, що часткова мобілізація на території РФ все ще діє, адже вона охоплює не тільки військову службу, а й заходи, необхідні для забезпечення завдань військового апарату. 

Російські прикордонники не випускають вихідців з країн СНД з громадянством Росії. З проблемою зіткнулися уродженці Киргизстану та Таджикистану, які намагалися виїхати на батьківщину. Аргументують це тим, що людей включено до "мобілізаційного списку". 

Заступник начальника ГУР МО генерал-майор Вадим Скібіцький заявив, що у разі мобілізації ще 500 тисяч росіян, про плани РФ здійснити яку говорять дедалі частіше, у країни-агресора виникнуть проблеми з їх забезпеченням. 

Вас також можуть зацікавити новини: