Політолог: Нема такого лідера, який міг би керувати "Вагнером" / фото t.me/orchestra_w

Політолог Володимир Фесенко вважає, що приватна військова компанія "Вагнер" наразі фактично обезголовлена і там не лишилося таких самостійних лідерів, які змогли б керувати цією компанією як самостійною структурою надалі.

Про це він сказав в ефірі телемарафону, відповідаючи на запитання щодо того, що для "Вагнера" означає те, що їхнього ватажка Євгена Пригожина, ймовірно, вже немає серед живих.

"Не лише Пригожина. Дуже важливо, що і військовий керівник "Вагнера" Уткін теж ліквідований чи загинув під час цієї катастрофи. А це означає, що ПВК "Вагнер" фактично обезголовлена. І там, на мій погляд, не залишилося таких самостійних лідерів, які змогли б керувати цією компанією як самостійною структурою надалі", - сказав Фесенко.

Відео дня

Він пояснив, що Пригожин для "Вагнера" фактично був і бізнес-керівником, який "забезпечував фінансування, зв’язки з різними замовниками і головне – з Кремлем". "І він був, безумовно, політичним "дахом". Крім того, фактично був фронтменом, медіа-комунікатором", - зауважив політолог.

Водночас, додав він, Дмитро Уткін був військовим керівником. "І до речі, те, що саме Уткін керував рейдом на Москву, - це додає аргументів версії про те, що це була помста – одночасно і Пригожину, і Уткіну", - сказав Фесенко.

Говорячи про наслідки для "Вагнера", він зазначив, що схиляється до точки зору Пентагону, що "як самостійна структура "Вагнер", радше за все, вже існувати не буде".

"Його розділять, можливо. Частину структур "Вагнера" перехоплять інші - або бізнес-структури, або Кремль безпосередньо – для того, щоб продовжити операцію в Африці, щоб можливо, хоча б частково використовувати "вагнерівців", наприклад, проти війни в Україні", - зазначив політолог і додав, що скептично ставиться до можливості використання "вагнерівців" проти Польщі.

Так, вважає Фесенко, у попередньому своєму вигляді "Вагнер" вже не існуватиме, і питання в тому, як загибель Пригожина вплине на подальшу внутрішньополітичну ситуацію в Росії.

Новини "Вагнера"

Як повідомляв УНІАН, раніше сьогодні, 25 серпня, речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко зауважив, що кількість "вагнерівців" у Білорусі поступово зменшується. За його словами, така тенденція почала спостерігатися ще до 23 серпня, коли з’явилася інформація про начебто смерть Пригожина.

Демченко розповів, що "вагнерівці" виїздили до Росії, зокрема під виглядом надання відпусток, але в подальшому вони не поверталися до Білорусі.

Вас також можуть зацікавити новини: