Подоляк розповів, як в Кремлі готуються змінювати Путіна / фото REUTERS

У Кремлі активно шукають заміну диктатору Володимиру Путіну. Напередодні початку війни претендент був один, а зараз чітко видно, що з'явився другий гравець.

Про це заявив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк в інтерв'ю УНІАН. За його словами, до повномасштабного вторгнення і у перші його місяці очевидним наступником диктатора був син голови Радбезу РФ Миколи Патрушева, а згодом у цій низці з'явився Сергій Кирієнко - один із авторів геноцидної політики щодо окупованих територій і вивезення звідти дітей.

"Зараз Путін абсолютно відокремлений, він сам уже не зацікавлений в транзиті влади, навпаки - хоче максимально жорстко за неї триматися, вважає, що довічне перебування на посаді президента Російської Федерації гарантує йому недоторканність, у тому числі і юридичну. Так він не зможе їздити в країни, які підпишуть ордер на його затримання, але тим не менше він буде, умовно кажучи, перебувати у себе на Валдаї і управляти, як йому здається, великою імперією", - зазначив Подоляк.

При цьому радник голови ОП наголосив, що в РФ є кілька груп, які хотіли б відійти вже від концепції путінської Росії і прийти до Росії іншого типу. Ймовірно, у них це вийде, у момент, коли Росія зазнає ще кілька істотних тактичних поразок на полі бою.

"Внутрішні процеси почнуться й тоді Путін у самій Росії буде оголошений пропагандистами "породженням пекла". На нього почнуть списувати ті чи інші гріхи, наприклад - неефективне планування військової кампанії, неефективний аналіз ризиків, які виникають через цю кампанію, абсолютно неправильну оцінку своїх ресурсних можливостей і того, чи буде консолідуватися Європа на підтримку України чи ні. Путін допустив усі класичні помилки. Він абсолютно нікчемно поводиться з точки зору аналізу того, що робив напередодні, що робить зараз і що робитиме потім, і відповідно його будуть у цьому звинувачувати", - зазначив Подоляк.

Він додав, що транзит влади буде кращим варіантом для російської політичної еліти, яка хоче зберегти хоча б якісь залишки своєї впливовості й легітимності, особливо на глобальних ринках.

"Але зараз еліти не готові до внутрішніх палацових переворотів, вони абсолютно боягузливі, пригнічені та розтерзані внутрішніми сумнівами. Вони не є пасіонаріями. Еліти не готові оцінювати всі довгострокові й навіть середньострокові негативні перспективи для Росії. Тому вони все ще думають, що Путін все-таки викрутиться і вони якісь дивіденди отримають", - додав радник голови ОП.

Путіна "зливають"

Як повідомляв УНІАН, в ГУР заявили, що Путін вже настільки всіх втомив своєю токсичністю, що Кремль почав шукати йому заміну. Однак самого лідера РФ до участі в цьому не запрошують. Раніше історик зазначав, що у Путіна буквально "поїхав дах" після поразки військ РФ на правобережжі Херсонської області.

Свою "токсичність" лідер РФ Володимир Путін демонстрував ще до повномаштабного вторгнення в Україну. Ще у 2021 році опозиційні сили РФ дали йому прізвисько "отруйника" через його схильність ліквідувати своїх політичних конкурентів, застосовуючи отруту.

Вас також можуть зацікавити новини: