З 2015 року рівень щастя в Росії залишається стабільно високим / УНІАН

Назвати себе тією чи іншою мірою щасливими сьогодні можуть 8 із 10 росіян (81%), у тому числі 37% вважають себе щасливими, 44% — радше щасливими. Про це свідчать результати моніторингово опитування, проведеного Всеросійським центром вивчення громадської думки.

Зазначається, що з 2015 року рівень щастя в Росії залишається стабільно високим, тоді як частка тих, хто відчуває абсолютне щастя, за цей період не опускається нижче 30%. Для порівняння: ще дев'ять років тому назвати себе щасливим з повною впевненістю могли чверть опитаних (листопад 2014 р. — 25%), десять років тому — кожен п'ятий (вересень 2013 р. — 21%).

"Інакше кажучи, жодні негативні зовнішні чинники за цей період не змогли зламати росіян, зробити їх нещасними. ... Росіяни в цілому слабко схильні до зневіри: більше половини вважають, що не можна впадати в цей стан (55%), і лише 3% наших співгромадян, за власними оцінками, постійно зневіряються, кілька разів на місяць і частіше - кожний восьмий (12%)", - зазначають соціологи.

Відео дня

При цьому, за їхніми словами, як і в березневий замір, тією чи іншою мірою щасливими цієї осені себе частіше відчувають росіяни з добрими статками: рівень щастя в цій групі досягає рекордних 93% (проти 82% серед середньозабезпечених і 54% серед росіян з поганим матеріальним становищем).

Згідно з результатами опитування, за останні півроку переконаність росіян у тому, що їх оточують переважно щасливі люди, дещо послабшала — якщо у березні поточного року так думали 42%, то у жовтні ця частка скоротилася до 36%. Майже кожен другий відповів, що щасливих та нещасливих серед його близьких та знайомих приблизно порівну, тоді як 14% помічають більше нещасливих.

"Загалом тенденцію в оцінках росіян можна описати так: я щасливий, як і раніше, а от навколо мене щасливих трохи поменшало. ... Зміни у громадській думці не позначились на соціальному індексі щастя — як і в березні 2023 року, він становив 57 п. при максимальних 90. Ще два роки тому, у жовтні 2021 року, показник був помітно нижчим — 51 п.", - резюмують автори дослідження.

Останні новини з Росії

РФ посилила інформаційний контроль для виборів Путіна. Кремль продовжує інформаційну цензуру та намагається обмежити вільний доступ до інтернету, розраховуючи таким чином "проконтролювати" вибори Путіна. На думку американського Інституту війни, саме з такою метою уряд РФ прийняв низку рішень напередодні президентських виборів 2024 року. 

Зокрема, 17 листопада прем'єр-міністр Росії Михайло Мішустін підписав указ, який дозволяє Федеральній службі з нагляду у сфері зв'язку, інформаційних технологій і масових комунікацій (Роскомнагляд) блокувати сайти, які публікують інформацію про методи обходу сайтів, заблокованих російським урядом.

Також УНІАН повідомляв, що Путін і Пєсков закликали росіян до "самоцензури". Так, у відеоінтерв'ю, опублікованому 17 листопада, Пєсков казав, що росіянам слід десять разів подумати, перш ніж оцінювати дії військових. За його словами, є дуже тонка межа між критикою та дискредитацію ВС РФ. За останню, як відомо, в Росії передбачається кримінальна стаття.

Зі свого боку Путін більш "м'яко" радив не критикувати війну, адже не всі бачать "повну картину" відповідних подій.

Вас також можуть зацікавити новини: