Змова в Кремлі: експерт пояснив, як ФСБ підсунула Путіну "бомбу" у вигляді Пригожина / скріншот

За бунтом "вагнерівців", після якого російський диктатор Володимир Путін був змушений визнати, що ПВК фінансувалася з державного бюджету, може стояти Федеральна служба безпеки РФ. Поштовхом до повстання стала спроба президента відібрати у спецслужби джерело доходів, впевнений американський історик Юрій Фельштинський. 

"Моя точка зору – це була змова ФСБ як відомства, як інституту. Тобто Миколи Патрушева, як другої людини в країні і колишньного директора ФСБ, Олександра Бортнікова, як нинішнього директора ФСБ, і колег з ФСБ – це організація офіційна, яка існує з 1918 року – з метою ослаблення влади Путіна. Для реалізації якоїсь іншої політики. І щось Путін прогавив, проспав, десь він хватку вже втратив очевидним чином. ... Пропустив Пригожина, який йому їжу подавав, питво наливав. І зрозуміло, що це міг зробити тільки завербований агент ФСБ. Пригожин напевно був завербований ще в колонії 1981-1990 роках. Бо інакше він не зміг би підійти близько до Путіна. Прогавив, що Пригожин виявився вірним не особисто йому Путіну, а структурі ФСБ, яка за ним стояла", – говорить історик.

Фельштинський вважає, що "з точки зору Путіна було б наївно вважати, що Пригожин буде зберігати вірність особисто йому, а не конторі". А старт пригожинському "походу на Москву", на думку історика, дала спроба диктатора підпорядкувати ПВК "Вагнер" Міністерству оборони РФ.

"Рішення Путіна перевести "вагнерівців" з-під контролю Пригожина, тобто ФСБ, під контроль Шойгу, Міністерства оборони, тобто під свій власний контроль, було якраз спробою змову, переворот, що назріває, ... таким чином ліквідувати. Через це, як ми знаємо, стався вже відкритий конфлікт. ... Путін зажадав, щоб до 1-го липня "вагнерівці" підписали контракт з Міністерством оборони, це насправді означало, по-перше, що Пригожин, тобто ФСБ, втрачає контроль над "вагнерівцями", а головне – що Пригожин, тобто ФСБ, позбавляється бюджету, який на цих "вагнерівців" виділявся", – говорить Фельштинський.

Чим обернеться бунт Пригожина для РФ - останні прогнози 

Своїм провальним бунтом Євген Пригожин "відкрив ворота навстіж" і дав новий старт руйнівним процесам в РФ, вважає радник глави ОПУ Михайло Подоляк. Він прогнозує, що тепер в РФ можуть збунтуватися різноманітні суб'єкти, в тому числі, армія.

Експерти зауважують, що після спроби перевороту ватажок ПВК "Вагнера" Євген Пригожин уклав угоду з російським диктатором Володимиром Путіним, що передбачає розділ майна. 

Політтехнолог Аббас Галлямов зазначив, що федерали докладають зусиль для того, щоб уникнути нових заколотів.

Вас також можуть зацікавити новини: