ДНК жінки з кам'яної ери знайшли в шматку смоли / THEIS JENSEN

Завдяки відбитками зубів на стародавній «жувальній гумці», вчені змогли отримати ДНК жінки, яка жила 6 тисяч років тому в Кам'яну еру. Отриманий матеріал вони використали для розшифрування її генетичного коду.

Як пише BBC, це перший випадок, коли цілий геном стародавніх людей був добутий з чогось іншого окрім, власне, людських решток. Найвірогідніше жінка, яка жувала стародавню гумку, мала темний колір шкіри, темно-коричневе волосся й блакитні очі.

Читайте такожНекрасивий і з довгими пальцями: науковці з’ясували нові факти про Тутанхамона

Доктор Ханнес Шродер з Університету Копенгагена сказав, що «жувальна гумка», яка насправді лише шматок смоли з дерева, стала цінним джерелом ДНК. Особливо це стосується періодів, з яких людських решток досі не знаходили.

«Дивовижно, що вдалося видобути повний геном стародавньої людини з чогось іншого окрім кісток», - сказав він.

Що відомо про жінку, яка жувала «гумку»? Її генетичний код був розшифрований для з’ясування її зовнішніх рис. Генетично вона ближча до мисливців і збирачів з континентальної Європи, ніж до тих, хто жив у центральній Скандинавії в ті часи.

Читайте такожВчені знайшли місце в Африці, звідки походять сучасні люди

Цілком ймовірно, що жінка була нащадком поселенців, які прийшли в регіон із Західної Європи після відступу льодовика.

Інші рештки ДНК дають підказки про життя на острові Солтгольм в Балтійському морі, який належить Данії. Зокрема, вчені виявили в «жуйці» сліди лісових горіхів і диких качок. Тож, вірогідно, вони входили в раціон людей тих часів.