Протистояння УЄФА і Суперліги триває / фото REUTERS

"Реал" Мадрид, "Барселона" та "Ювентус", які не вийшли з Суперліги, зробили спільну заяву у відповідь на заяву УЄФА про заходи щодо клубів з даного футбольного проекту.

ЇЇ опубліковано на офіційному сайті "Реала".

У заяві наголошується, що клуби-засновники Суперліги "продовжують отримувати неприйнятні загрози, тиск і образи від третіх осіб, які спрямовані на те, щоб змусити нас відмовитися від Суперліги". 

Відео дня

Підкреслюється, що 12 клубів створили Суперлігу "з величезною повагою до існуючих футбольних структур і екосистеми", а реформа необхідна щоб "внести фінансову стабільність у всю європейську футбольну систему, яка знаходиться під впливом глибокої кризи".

"Свідченням цього є оголошене зобов'язання встановити щорічні солідарні виплати для європейських клубів, які в кілька разів вище тих сум, що перераховує клубам УЄФА. Ми брали на себе зобов'язання зміцнити правила фінансової стійкості шляхом створення чіткої, прозорої та ефективної системи контролю, перевіреної експертами", - йдеться в заяві.

Читайте такожПерестав брати трубку: стало відомо, як один з творців Суперліги обдурив президента УЄФА

"Реал", "Барселона" і "Ювентус" підкреслили, що клуби-засновники погоджувалися з тим, що Суперліга буде проводитися тільки, якщо вона буде визнана УЄФА або ФІФА і буде сумісна з участю клубів-засновників у внутрішніх турнірах, але, не дивлячись на це, ФІФА і УЄФА відмовилися йти на контакт.

За словами засновників, Суперліга "була унікальною можливістю запропонувати фанатам з усього світу найкраще шоу з можливих і збільшити інтерес до футболу, який не слід сприймати як належне, враховуючи тенденції нового покоління". А також однією з її цілей було виведення жіночого футболу на світовий рівень.

Організатори Суперліги підкреслили, що не планують відмовлятися від своїх планів:

"Ми повністю усвідомлюємо, як по-різному на ініціативу зі створення Суперліги відреагували по всьому світу і, отже, думаємо про необхідність розібратися в причинах такої реакції. Ми готові переглянути запропонований підхід у міру необхідності.

Однак ми були б вкрай безвідповідальні, якби, усвідомлюючи потреби і системну кризу у футболі, який привів нас до заснування Суперліги, ми відмовилися від місії, що дозволяє дати ефективні і стійкі відповіді на питання, що загрожують футбольній індустрії", - підкреслили клуби.

Також клуби відреагували на заходи, прийняті УЄФА:

"Ми з жалем відзначаємо, що наші друзі і партнери-засновники проекту Суперліги опинилися в такому суперечливому становищі, підписавши ряд зобов'язань перед УЄФА. Вони діють непослідовно".

"Однак матеріальні проблеми, які призвели до того, що 12 клубів-засновників оголосили про створення Суперліги, не зникли, і ми знову заявляємо, що зобов'язані діяти відповідально і наполегливо домагатися адекватних рішень, незважаючи на неприйнятний і триваючий тиск і загрози, що надходять від УЄФА", - підсумували в Суперлізі, закликавши УЄФА і ФІФА до діалогу.

Суперліга: провал проекту