Нинішній голова ОБСЄ, прем’єр-міністр і міністр європейських та закордонних справ Республіки Албанія Еді Рама заявляє, що до довготривалого миру на Донбасі доведеться пройти ще довгий шлях.

Як повідомляється на сайті ОБСЄ, по завершенні дводенного візиту до Києва він закликав активізувати зусилля з метою пошуку мирного урегулювання кризи в Україні та довкола неї, яку він назвав найбільш гострою проблемою безпеки та стабільності у Європі.

Читайте такожОкупанти вчора гатили під Маріуполем, Донецьком та в районі Горлівки: у хід йшла заборонена зброя

Відео дня

«Сприяння мирному урегулюванню - це першочерговий пріоритет албанського головування в ОБСЄ у 2020 році», - заявив Рама і додав, що саме з цієї причини він вирішив здійснити свій перший офіційний візит як голови ОБСЄ до України.

Рама привітав рішучі заходи, які здійснюються керівництвом України на шляху мирного урегулювання конфлікту. Він налаштований активно сприяти забезпеченню дотримання принципів і обов'язків ОБСЄ, а також повної реалізації Мінських угод усіма сторонами.

«Незважаючи на успішне поновлення зобов'язань стосовно режиму припинення вогню, усе ще трапляються жертви серед цивільного населення. Це має припинитися. В першу чергу, нашою метою має бути забезпечення повного і стійкого режиму припинення вогню. У 2020 році ми спробуємо покращити безпекову ситуацію і повсякденне життя людей, що живуть у постраждалих від конфлікту районах», - наголосив Рама.

Також він здійснив візит на схід України, щоб отримати безпосереднє ознайомлення з безпековою і гуманітарною ситуацією в уражених конфліктом районах на сході України.

Зокрема, оглядаючи відремонтований у Станиці Луганській міст, він сказав, що це є «чудовою ілюстрацією того, що може досягнути політична воля, і як покращена ситуація з безпекою та полегшене важке становище людей нероздільно пов'язані між собою».

Голова ОБСЄ висловив рішучу підтримку зусиллям у «нормандському форматі» та Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі. «Відновлення діалогу і результати «нормандського саміту» - це кроки у правильному напрямку. Однак, багато чого ще доведеться здійснити. Попереду довга дорога до тривалого миру. Мій спеціальний представник в Україні і Тристоронній контактній групі посол Хайді Грау вивчатиме як найкраще у подальшому просувати процес», - сказав Рама.