Про підготовку контрнаступу ЗСУ точаться розмови з кінця 2022 року / фото t.me/V_Zelenskiy_official

Співдиректор програм зовнішньої політики, координатор міжнародних проєктів Центру Разумкова, військовий експерт Олексій Мельник відповів на запитання, чи можуть ЗСУ здійснити настільки успішний контрнаступ цьогоріч, щоб вийти на кордони станом на 23 лютого 2022 року без підтримки авіації.

В інтерв'ю "Обозревателю" він пояснив, що повної впевненості в масштабах успіху немає навіть в українського командування. Так, є планування наступу та ймовірної відповіді противника.

"Ми часто чуємо вислів "туман війни". Його сенс полягає в тому, що військовому командуванню доводиться ухвалювати рішення, володіючи доволі неповною інформацією. В цьому полягає ризик як прогнозування, так і рішень, які ухвалюються", - пояснив Мельник.

Відео дня

За його словами, ситуація під час контрнаступу може розвиватися за різними сценаріями. Та українські бійці сподіваються, що російський фронт посиплеться завдяки їхнім зусиллям.

"Ще одна така поразка після того, як відбувся Харків, як відбувся Херсон, може запустити процеси як у російській армії, так і всередині самої Росії, і вони можуть вплинути на здатність Росії продовжувати цю війну. Але це лише один зі сценаріїв", - зауважив експерт.

Він закликав сподіватися на міць ЗСУ, на вчасну й необхідну підтримку Заходу в озброєнні, на гарну підготовку нашого особового складу.

Розмови про контрнаступ ЗСУ

Розмови про контрнаступ ЗСУ точаться з кінця 2022 року. Наразі його стримує декілька факторів - очікування поставок західного озброєння, погодні умови та тривалий процес підготовки бійців керування західними зразками зброї.

Напередодні Україна вже отримала танки Challenger 2 та Leopard. На черзі - ще поставка цієї техніки, боєприпасів та винищувачів МіГ-29.

Україна неодноразово наголошувала на тому, що для успішного контрнаступу їй потрібні літаки F-16. Та у Пентагоні переконані, що на цьому етапі війни винищувачі - не необхідність номер 1 для ЗСУ.

Вас також можуть зацікавити новини: