Один з останніх обстрілів РФ, внаслідок якого ракети ППО впали на території Польщі, змусив НАТО подбати про кращий захист країн Альянсу. Зокрема Німеччина запропонувала Польщі зміцнити її ППО комплексами Patriot й розмістити їх на кордоні з Україною. 

Головна проблема полягає в тому, що в разі розміщення цих систем на території Польщі є ризик прямого втручання країни-члена НАТО в війну з Росією.

Тут важливо враховувати, що ракета летить на високій швидкості, рішення про збиття приймається за кілька секунд. Тому умовна російська ракета може бути збита силами ППО Польщі як на власній території, так і у повітряному просторі України. Така ситуація є цілком реальною. Тож з’явилась дилема: що відбудеться, якщо натівська ракета залетить в повітряний простір України? Чи це буде означати вступ країни НАТО у війну з РФ?

Відео дня

В Міністерстві оборони Польщі спочатку погодились отримати ЗРК від Німеччини, але згодом запропонували передати ППО напряму Україні

І хоча у Німеччині наголошують, що системи Patriot — частина комплексних сил ППО НАТО, в Альянсі допускають можливість передачі цих зразків Україні без зайвих консультацій. Мовляв, лише уряд Німеччини повинен ухвалити рішення про передачу власного озброєння іншій країні. Ба більше, Генсек НАТО Єнс Столтенберг наголосив, що таким чином ППО Patriot захищатимуть, як територію Польщі, так і України.

Очевидно, Німеччина в черговий раз вирішила затягувати з передачею ППО

Це вже не перша заява з визнанням того факту, що зброя України захищає країни НАТО. І дійсно, передані Україні "Патріоти" були б розміщені в прикордонних з Польщею областях. Це буде означати, що Україна встановить захист зокрема і над повітряним простором країни НАТО.

Судячи з заяви Столтенберга, НАТО взагалі не бачить проблеми у передачі цих комплексів Україні. А всі заяви німців про потребу в консультаціях з союзниками та членами Альянсу є лише новими дурницями для гальмування процесу передачі ППО Україні.

Практично передати їх Україні абсолютно можливо. Очевидно, Німеччина в черговий раз вирішила затягувати з передачею ППО. Вони хочуть якось прикритись рішенням НАТО, або,  можливо, загальмувати процес. Зібрати засідання окремого органу НАТО для консультацій та прийняття рішення – все це виллється в зайвий час і бюрократичну тяганину. 

Поки Німеччина не дасть згоди, навіть якщо передасть ці зразки силам ППО Польщі, остання не зможе передати їх Україні. За загальним принципом контролю за нерозповсюдженням озброєння, зброю не можна отримати просто так. В даному випадку, ЗРК Patriot   — зброя німецької оборонки. Тож, тільки за німцями кінцеве рішення. Для прикладу, так само ми колись мали проблеми з постачанням озброєння від литовців, тому що виробником тих зразків озброєння був Ізраїль. Без дозволу країни-виробника рішення про передачу зброї буде заблоковано.

Головна особливість комплексів Patriot у можливості збиття не лише крилатих, але й балістичних ракет

Але рішення щодо систем Patriot доведеться приймати. Німеччині, як країні-власнику та, можливо, США, як країні-виробнику.

Чи будуть ці комплекси передані нашим Повітряним силам — дізнаємось згодом. Але в будь-якому випадку, вони потрібні Україні для захисту прикордонних районів. Головна особливість комплексів Patriot у можливості збиття не лише крилатих, але й балістичних ракет. Тому Patriot вважаються кращими за звичайні зразки ППО. Це саме ті зразки технологічних комплексів, які ми зможемо застосувати проти надшвидких ракет агресора. І навіть один комплекс буде корисним для закриття неба України та захисту країн НАТО.

Сергій Кузан, голова Українського центру безпеки та співпраці, військовий експерт