Україна просить у США ракети ATACMS / фото US Army

США поки не мають наміру відправляти Україні далекобійні ракети ATACMS. Як пише The Washington Post, у Пентагоні заявляють про брак запасів, і що Україна насправді не потребує ракет великої дальності.

За словами офіційних осіб США, адміністрація Байдена на цей час твердо дотримується рішення поки не відправляти ракети великої дальності в Україну, попри зростаючий тиск з боку американських законодавців і прохання київського уряду.

"Пентагон вважає, що у Києва є інші, більш нагальні потреби, ніж ATACMS, і побоюється, що відправка в Україну достатньої кількості зброї, щоб змінити ситуацію на полі бою, серйозно підірве готовність США до інших можливих конфліктів", - пише видання з посиланням на американських чиновників.

Відео дня

Повідомляється, що концерн Lockheed Martin як і раніше виробляє 500 ATACMS на рік, але вся ця продукція призначена для продажу в інші країни. Хоча точна кількість в арсеналі США засекречена, Lockheed Martin виробила лише близько 4000 одиниць, багато з них використовуються армією США в бойових діях, навчаннях і періодичних випробуваннях.

До кінця 2023 року ATACMS на американських складах повинні замінити ракетою Precision Strike нового покоління, яка називається Prism.

Ракети ATACMS для України - що повідомлялося

Як писав УНІАН, у США досі обговорюють поставки в Україну балістичних далекобійних ракет ATACMS, й остаточне рішення ще не ухвалено. Передбачається, що останнє слово буде за американським лідером Джо Байденом. Повідомлялося, що Штати нібито готові "йти на ризики", але при цьому вони також враховують і реакцію РФ на відповідні рішення про постачання озброєнь.

Нещодавно Байден заявив, що Україна  більше потребує артилерійських снарядів, а не далекобійних ракетах ATACMS. На питання про передачу Україні таких ракет президент США сказав: "Так, але вони вже мають еквівалент ATACMS, і найбільше їм потрібні артилерійські снаряди. Ми над цим працюємо".