Експерт пояснив, як Україні вдалося знищити підводний човен РФ / фото з соцмереж

Україна не має штатних можливостей для знищення підводних човнів Російської Федерації. Ураження субмарини в Севастополі - унікальна ситуація.

За словами військово-морського експерта та оглядача Defence Express Володимира Заблоцького, щоб виявити ворожий підводний човен, потрібен підводний флот, протичовнові кораблі та авіація.

"За класикою жанру субмарини вражають в місцях базування. Ймовірно, у нас була спроба атакувати в листопаді 2022 року в Новоросійську, тоді наш дрон підірвали, але очевидно це була лише проба пера", - зазначив експерт в коментарі РБК-Україна.

Відео дня

При цьому він вказав, що підводні човни знаходяться в надводному положенні, коли отримують паливо та ракети, а також проходять обслуговування

"На південному майданчику Севморзаводу вони завантажуються "Калібрами". Їх видно з космосу, їх бачать розвідувальні дрони, ймовірно, західні партнери передали координати й нам вдалося зловити "Ростов-на-Дону". Те, що у Другій світовій війні англійці та американці робили бомбами, ми зробили авіаційними ракетами", - пояснив Заблоцький.

За його словами, унікальність української операції полягає саме в ураженні субмарини крилатою ракетою - це вдалося реалізувати вперше в історії.

Удар по Севморзаводу - що відомо

У ніч на 13 вересня в районі тимчасово окупованого Севастополя прогриміло не менше семи вибухів. При цьому росіяни перекрили рух транспорту по Кримському мосту.

В ГУР Міноборони підтвердили ураження двох російських кораблів в результаті нічної атаки по Севастопольському морському заводу ім. Орджонікідзе. Пошкоджений був великий російський десантний корабель і підводний човен.

Російські ЗМІ поширили інформацію, що від ударів ракет постраждали підводний човен "Ростов-на-Дону" і великий десантний корабель "Мінськ".

Згодом нідерландська моніторингова група Oryx повідомила, що "Мінськ" був повністю знищений в сухому доці Севастополя під час ракетної атаки в ніч на 13 вересня. Аналітики констатували, що цей ВДК "неможливо відновити".

Вас також можуть зацікавити новини: