Все частіше українські міста Росія атакує дронами-камікадзе. Так, в ніч  проти 5 жовтня "летючі балалайки" завдали удару по Білій Церкві, цієї ночі постраждало Запоріжжя.

На мою суб'єктивну думку, атаки дронами можуть відбуватися з будь-якого напрямку. Зокрема з території Білорусі, або з російського Бєлгорода, а також з окупованого росіянами півдня України. Останній напрям – найбільш ймовірний. Серед характеристик іранських дронів — двигун внутрішнього згорання, що дозволяє їм пролітати сотню кілометрів, покроково змінюючи маршрут. Тобто, вони здатні летіти не по прямій, а робити певні крюки для оминання ліній протиповітряної оборони.

Логічно припустити, що росіяни навмисно чинять терористичні дії, атакуючи цивільні об’єкти, які можуть бути захищені менше, ніж критична інфраструктура країни. Однак, ці дрони дуже добре видно навіть неозброєним оком. Вони достатньо великі, тому на підльоті їх можна збити й зі стрілецької зброї, і з зенітно-ракетних комплексів, з будь-яких інших переносних засобів ППО, таких як стінгери і тому подібне… Ймовірно, саме тому окупанти здійснюють напади саме в темну пору доби. Ба більше, вважають таку тактику ефективнішою: мовляв, і населення залякаємо, і українським силам оборони не дамо відпочити.

Відео дня

Серед характеристик іранських дронів — двигун внутрішнього згорання, що дозволяє їм пролітати сотню кілометрів, покроково змінюючи маршрут. Тобто, вони здатні летіти не по прямій, а робити певні крюки для оминання ліній протиповітряної оборони

Та маємо розуміти, що подібна загроза є тимчасовою.

По-перше, через те, що сьогодні є абсолютна впевненість: українські військові підлаштують ППО для більш якісного відпрацьовування таких загроз. Інформація про роботу над цією проблемою не є публічною, але ж під кожну нову загрозу в Україні існують ефективні методи боротьби. Тобто питання оптимізації методик розпізнання та оповіщення буде вирішено найближчим часом. На мій погляд, мова про кілька днів, або навіть годин. І вже жоден дрон такого типу точно не буде долітати до своїх цілей. 

В Росії подібних зразків може виявитись досить багато, але результатом їх роботи в найближчій перспективі буде стовідсоткове збиття українськими засобами ППО. На цьому у використанні дронів окупантами буде поставлена крапка. 

По-друге, вже можна припустити, що у ворога закінчилися вже не тільки ракети, але й російські дрони. Тож залишилось дочекатись, коли вийдуть в нуль і дрони іранського виробництва. 

Річ у тім, що дрони-камікадзе побудовані з компонентів, близьких до ринку загальнодоступних технологій. Як вже було сказано вище, у них немає високотехнологічних компонентів, що робить їх вразливими до українських засобів ППО або РЕБ. Окрім цього, для виготовлення цих БПЛА необхідні компоненти з Китаю. Проте Китай не буде постачати, наприклад, електроніку, щоб не потрапити під санкції США. Виробляти ж дрони-шахіди без цих компонентів та ще на території технологічно відсталих Ірану чи Росії — неможливо.

Українці зараз мають доступ до найбільш прогресивних технологій світу. Аналоги дронів-камікадзе українського виробництва вже є, і вони краще іранських

Тому в мене виключно позитивне розуміння ситуації: коли у РФ закінчаться дрони-камікадзе — питання часу.

Натомість українці зараз мають доступ до найбільш прогресивних технологій світу. Аналоги дронів-камікадзе українського виробництва вже є, і вони краще іранських. Ба більше, лише під час нещодавнього хакатону Мінцифри було представлено до двадцяти команд, які працюють чи вже перебувають на фінальній стадії виготовлення дронів, що використовуються як засоби ураження. Тобто мова йде про підготовку до серійного виробництва українських безпілотників типу дронів-камікадзе.

Втім, варто зазначити, що, коли ми чуємо про постачання дронів для ЗСУ, йдеться про десятки одиниць. Однак потреба — тисячі. На мій погляд, мінімальна партія для виробництва такого типу техніки для постачання українській армії - 500 одиниць. Це те, що почне відчуватися на полі бою. Тож, вважаю, що Україні варто переходити до масштабних рішень. Потенціал та можливість для цього ми маємо.

Валерій Яковенко, експерт у сфері безпілотних технологій та робототехніки