Для ППО ядерна ракета - це звичайна ракета з ядерною боєголовкою / фото ua.depositphotos.com

Політичний аналітик, колишній інженер-конструктор КБ "Південне" Олександр Кочетков в ефірі телемарафону зазначив, що ніхто у світі ще не збивав ракету з ядерною боєголовкою, тому що випадків запуску таких ракет не було.  

"Натяки на те, що можна використати ядерну зброю за допомогою ракети є в Північної Кореї. Вони випробовують ракети, які можуть нести ядерну боєголовку. Але, насправді,  ніхто з ядерною боєголовкою не використовував, тому її і не збивали", - сказав експерт. 

За його словами, всі навчання проводяться з масово-габаритними макетами, тобто туди,  в середину ракети, вміщається заряд схожий за масою і за габаритами, але це імітатор ядерної боєголовки.

Експерт зазначив, щодо тактичної ядерної зброї, то носії не вирізняються жодним чином. "Не можна сказати за траєкторією чи за польотом ракети, чи є в неї ядерна вибухівка чи в неї звичайна вибухівка. Траєкторія абсолютно така сама. Якщо ми збиваємо зараз "Калібри",  "Кінджали", "Іскандери", то нам немає різниці для протиракетного комплексу, що там у середині в ракети",- акцентував Кочетков.

Він  додав про ознаки,  за якими фахівці на місці вибуху одразу зрозуміють,  чи була ядерна боєголовка у збитій ракеті. Зокрема, після розпаду відрізнятиметься зовнішній вигляд, а головне, фіксуватиметься спалах радіоактивності, який розповсюджуватиметься на відстань від сотні метрів до кілометру.

"Зненацька запустити ракету з ядерною боєголовкою неможливо, цьому передують дуже багато організаційних, технологічних та технічних подій. Тобто, ми і наші союзники будуть знати, що відбувається, чи є така загроза. Чи потрапили ядерні боєголовки зі сховища на стартову позицію або ні. І відповідно, наші фахівці, коли побачать збиту ракету, будуть обережними, матимуть з собою дозиметр, який чітко фіксує, ракета з ядерною боєголовкою була чи зі звичайною",- зазначив Кочетков.

Як повідомляв УНІАН, 25 березня президент країни-агресора Володимир Путін пообіцяв передати Білорусі ядерну зброю. Він заявив, що Росія розмістила в Білорусі 10 літаків, здатних нести тактичну ядерну зброю та зазначив, що будівництво сховища для тактичної ядерної зброї в Білорусі завершиться  до 1 липня.

При цьому на Заході вважають, що Росія використовує ядерні погрози,  як метод впливу та тиску на західні уряди.

16 червня президент РФ Володимир Путін під час Петербурзького економічного форуму заявив, що на території Білорусі вже знаходяться перші ядерні заряди. Він зазначив, до кінця цього року планують перемістити інші заряди.

Відомо, що під час чергової масованої нічної атаки на Україну 16 травня, українські військові збили всі випущені російськими окупантами ракети, серед них були "Калібри", "Кинджали" та "Іскандери" (С-400 – "Іскандер-М"). Як зазначали, у Повітряних силах ЗСУ шість збитих "Кинджалів" - це вражаючий показник.

Вас також можуть зацікавити новини: