Захист в стилі "Безумного Макса" на практиці не дуже допомагає / колаж УНІАН, кадри з відео

Росіяни прилаштовують на свою бронетехніку усе більш монструозні конструкції для захисту від FPV-дронів. Але на практиці це мало допомагає і слугує радше для самозаспокоєння танкістів, пише Business Insider.

Видання аналізує відео, опубліковане 8-м окремим гірсько-штурмовим батальйоном 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс". На ньому видно, як безпілотник підлітає до танка, обвішаного захисними залізними клітками, які називають "мангалами" або "курниками". Оператор дрона таки знаходить вразливе місце і спрямовує безпілотник саме туди.

Business Insider зазначає, що росіяни використовують "мангали" на танках від початку війни, коли основну загрозу для танків становили протитанкові ракети Javelins і NLAW. Однак подібний захист виявився марним. 

Коли на полі бою в Україні почали домінувати безпілотники, такі захисні клітки показали себе дещо краще, каже військовий експерт Джан Джентіле. Але, як демонструє опубліковане відео, це аж ніяк не гарантія.

"Це психологічна річ, яку солдати роблять у бою, коли хочуть жити", – сказав він.

Разом з тим подібні саморобні надбудови на танку, вочевидь, додають проблем екіпажу, обмежуючи огляд поля бою та погіршуючи мобільність машини, каже Джентіле.

Російські бронемонстри на фронті

Як писав УНІАН, час від часу російська армія породжує химерних "бронемонстрів", які мають сумнівну ефективність, але наочно демонструють проблеми із забезпеченням військ потрібною технікою. Наприклад, торік оглядачів шокували російські легкі броньовані тягачі МТЛБ, на які окупанти почали ставити корабельні гармати.

У квітні цього російська армія породила нового інфернального монстра – танки-черепахи, обшиті шифером та металевими щитами, із захованими системами РЕБ під "панциром". Експерти визнали обмежену ефективність такої техніки, але тільки за умов, якщо у ЗСУ не буде ніякої іншої зброї окрім FPV-дронів.

Вас також можуть зацікавити новини: