Війна в Україні показала, що мобільність є важливою для артилерійських засобів / фото УНІАН, В'ячеслав Ратинський

Несамохідна або буксирована артилерія, для переміщення якої потрібні спеціалізованого тягачі або автівки, вже кілька століть є ключовим компонентом арсеналу збройних сил США. Утім війна в Україні показала, що мобільність є важливою на сучасному полі бою, йдеться в матеріалі Business Insider.

Експерти наголошують, що, як довела українська війна, ефективність артилерії залежить не тільки від її дальності чи руйнівної сили її снарядів, а й від її мобільності. 

"10-хвилинний або 15-хвилинний час переміщення – те, що не спрацює проти хорошого ворога", – сказав журналістам на щорічній конференції Асоціації армії США генерал Джеймс Рейні з командування армії США, яке виконує задачі з модернізації.

Відео дня

У війні в Україні була задіяна ​низка несамохідних і самохідних артилерійських установок різних калібрів, які виготовлялися різними країнами. Серед них американські М109, радянські та російські 2С19 "Мста-С" та 2А65 "Мста-Б", німецькі самохідні гаубиці PzH ​​2000, американські М777, британські буксировані гармати L119.

Обидві сторони також використовують різноманітну зброю для полювання на артилерійські батареї ворога. До них належать контрбатарейні радари для визначення місцезнаходження ворожих гармат, дрони-розвідники, високоточні снаряди з GPS-наведенням (як американський M982 Excalibur).

"Якщо орієнтуватися на війну в Україні, артилерія все ще буде основною зброєю у майбутніх наземних боях – так само як і контрбатарейний вогонь. Військові мають намір зосередитися або на нейтралізації протиартилерійських систем, або на розробці високомобільних або надзвичайно добре захищених гаубиць, хоча більшість країн, ймовірно, інвестуватимуть і в те, і в інше. Але, як показала війна в Україні, срібних куль немає ні на полі бою, ні над ним", – зазначає видання.

Поширення та вдосконалення протиартилерійських систем підживлює тривалу дискусію щодо цінності буксированих і самохідних гармат. Протягом більшої частини історії великі гармати тягнули кіньми або волами, що обмежувало їхню мобільність. Проте під час Другої світової війни з’явилися самохідні гаубиці, які часто встановлювалися на переобладнані танкові шасі. Ці гусеничні машини могли не тільки не відставати від танків у русі по пересіченій місцевості, але й стріляти, швидко передислокуватися і знову стріляти. Водночас буксировані гармати менш вимогливі. Якщо вантажівка, яка везе гармату, зламалася, інша вантажівка може її відбуксирувати, а в разі поломки шасі САУ зброя стає непридатною для використання.

У майбутньому армії можуть перейти на новий тип артилерії, яким можна керувати дистанційно або працювати автономно.

"Ми продовжуємо розглядати колісні та роботизовані рішення для артилерії, яка буксирується", — сказав Рейні на конференції.

Як і безпілотні літальні апарати, ці роботизовані артилерійські системи можуть бути меншими та легшими, ніж гармати, керовані людьми. 

Втрати РФ - скільки артилерії ворог "поховав" в Україні

За жовтень 2023 року українські сили 773 артилерійських системи російських окупантів. Усього з початку повномасштабної війни в Україні наші захисники ліквідували вже 7250 артилерійських систем російських окупантів. З них 23 було знищено за останню добу.

Вас також можуть зацікавити новини: