Українське суперництво проти Москви посилюється / УНІАН

Він - кмітливий політик, який розуміє силу телебачення, користується широкою підтримкою в своїй країні і час від часу, що менш важливо, публічно знімає сорочку. І йдеться не про незмінного президента Росії впродовж останніх 20 років Володимира Путіна.

Це Володимир Зеленський, колишній комедійний актор, який у травні став президентом України. Його соратники наполягають, що новий український лідер зосереджений на внутрішніх змінах і не бажає стати ворожим до Путіна у регіоні, де російський автократ викликав багато критики, але лишається без жодного конкурента. Але суперництво вже очевидне, пише New York Times.

Українські відносини з Росією, яка окупувала частину української території в 2014 році й влаштувала війну, стали стрижнем багатьох проблем у сфері безпеки у Європі. Підхід Зеленського до них поєднав напористість і стратегічну великодушність, щоб достукатися до російськомовних людей, прихильність яких його націоналістичний попередник не зміг здобути.

Відео дня

Читайте такожNewsweek: Позиція України в пошуках миру із загрозливою Росією слабка

"Одна з причин виникнення цього конфлікту в тому, що дві країни обрали різні шляхи розвитку", - сказав новообраний депутат від партії "Слуга народу" Богдан Яременко, який тепер зосередився на роботі над зовнішньою політикою і відносинами з Росією.

"І тепер актор, якого позитивно сприймають його глядачі, представляє свою країну. Таким чином, позитивне ставлення до Зеленського може перенестися на Україну і український спосіб управління", - додав він.

Західні санкції стали довгостроковим тягарем на шиї російської економіки, скорочуючи популярність Путіна серед росіян і підштовхуючи Кремль до пошуків завершення війни проти України. Зеленський перед виборами обіцяв добитися кінця конфлікту. Західні дипломати сприйняли це з обережним оптимізмом. 11 липня український президент зателефонував Путіну. Це стало свідченням того, що обидві сторони готові до переговорів.

Але, мов два боксера на рингу, Путін і Зеленський от вже два місяці кружляють один навколо одного, завдаючи обережні невеликі удари. Путін влаштував кілька дрібних криз, щоб випробувати нового українського президента. Але якщо Петро Порошенко був обмежений українськими націоналістичними настроями у парламенті, Зеленський користується можливістю говорити з російськомовними шахтарями і металургійниками на Сході України, а також з росіянами, які втомилися від Путіна в Росії.

Читайте такожThe Economist: Росія стрімко втрачає шанс на мирну передачу влади

Один із західних дипломатів сказав виданню на умовах анонімності, що Зеленський - це новачок, який грає у гру з високими ставками проти проникливого і досвідченого опонента. І поки що йому це непогано вдається. Путін відреагував на перемогу Зеленського на виборах, запропонувавши російськомовним українцям на окупованих територіях російські паспорти. І це зловісний крок, який дасть Кремлю змогу виправдати повномасштабне вторгнення нібито необхідністю "захистити своїх громадян". Зеленський у відповідь звернувся до російської опозиції.

"Ми добре знаємо, що дає російський паспорт. Він дає право бути арештованим за мирний протест і право не мати вільних і чесних виборів", - сказав український президент. Він запропонував українські паспорти росіянам, "які найбільше постраждали" він репресивного уряду Росії.

Зеленський пообіцяв повернути два десятка українських моряків, незаконно захоплених силами РФ у Азовському морі. Але він при цьому швидко відпустив екіпаж російського танкера, арештованого минулого місяця, віддавши перевагу моральній перевазі замість пошуків шансу для обміну.

Видання пише, що Зеленський обіймає президентське крісло лише два місяці. За цей період у нього було багато можливостей зробити помилку. У внутрішній політиці він вже спіткнувся, запропонувавши заборонити обіймати державні посади політичним опонентам. А склад його адміністрації - це суміш з добре підготовлених технократів і друзів з комедійних часів, яким бракує навичок управління для проведення змін.

Читайте такожTime: Вибори в Україні змусили Росію почуватися безсилою

Однак, члени його зовнішньополітичної команди хочуть перенести поле битви ідей з України на російську територію, скориставшись досвідом Зеленського у спілкуванні з росіянами через комедійні шоу і фільми. Його роботи популярні в Росії. Як і Путін, Зеленський дбає про свій образ "простака". Він також створив групу, яка повинна запустити російськомовний телеканал, який буде вести трансляцію на окуповані території й звертатися до глядачів всередині Росії через інтернет. Ім'я Зеленського вже стало другим найбільше згадуваним у російських ЗМІ після Путіна.

У більш предметних питаннях Зеленський зараз дотримується політики щодо Росії, яку Україна вела впродовж останніх років. Він, наприклад, підтримує виконання так званих "Мінських угод" від 2015 року. За словами українського журналіста Івана Яковини, змінився підхід України у "м'якій силі". Путін опинився в тій же ситуації, що і зла королева з казки про Білосніжку.

"Королева дивиться у дзеркало і питає: "Чи я на світі найгарніша?". А дзеркало каже: "Знаєш, там десь далеко живе молода принцеса"", - порівняв Яковина.