Ілюстрація REUTERS

У Гонконгу вкотре відбулись акції протесту.

Тисячі протестувальників ненадовго перекрили одну з головних доріг перед новим роком, перед цим сформувавши «живі» ланцюги по всьому місту і пройшовши маршем через торгові центри, закликаючи людей не відмовлятися від боротьби за демократію в 2020 році, повідомляє Reuters.

Читайте такожForeign Policy: В 2020 році війна в Україні буде серед 10 конфліктів, за якими потрібно стежити

Відео дня

Поліцейські заарештували щонайменше одну особу.

Влада вперше за десять років скасувала феєрверк, що зазвичай відбувався опівночі, пославшись на заходи безпеки. Замість цього була запланована "Симфонія вогнів" - проекції на найвищі хмарочоси міста після зворотного відліку до півночі.

Зранку у вівторок у Гонконзі почалися невеликі мітинги, після яких протестувальники пішли маршем через кілька торговельних центрів та в інших людних місцях в різних районах міста.

На Натан-Роуд, важливій вулиці на півострові Коулун, протестувальники вишикувались ланцюгом, що розтягнувся на кілька кілометрів, піднімали увімкнені смартфони, автомобілі й автобуси, які проїжджали повз, сигналили на знак підтримки, а туристи фотографувалися з активістами. Багато протестувальників тримали в руках листівки з написом: “Давайте продовжимо боротьбу разом в 2020 році”.

Пізніше учасники акції вийшли на дорогу, і деякі протестувальники побудували барикади і сховалися за парасольками. Рух було перекрито.

Нагадується, що акції у Гонконгу почалися в червні на знак протесту проти намірів влади ухвалити закон, що дозволив би екстрадицію людей на материковий Китай, і перетворилися на широкий демократичний рух. За даними поліції, з початку акцій було заарештовано майже 6,5 тис. осіб.

Як повідомляв УНІАН, масові акції протесту в Гонконзі почались у червні через плани влади дозволити екстрадицію підозрюваних у скоєннях злочинів до Китаю. Пізніше влада відмовилась від ухвалення відповідного закону, але мітинги продовжились. Демонстранти незадоволені посиленням впливу Пекіна в їхньому місті, яке зберегло значні свободи за умовами його повернення Китаю британською колоніальною владою.

Активісти вимагають вільних виборів, незалежного розслідування випадків поліцейської жорстокості, звільнення затриманих на попередніх акціях активістів та відставки голови адміністрації Гонконгу Керрі Лам, яку звинувачують у надмірній близькості до влади КНР.