У світі чинять опір конфіскації заморожених активів РФ на користь України / фото УНІАН, В'ячеслав Ратинський

На тлі подій на передовій в Україні та почастішання атак по мирних українських містах, Києву терміново потрібна будь-яка підтримка, яку він може отримати. Однак західні уряди, як і раніше, відмовляються конфіскувати заморожені активи Росії на суму 300 мільярдів доларів, хоча ідея змусити Росію заплатити за відновлення України широко популярна в США.

Про це йдеться в колонці Джеффрі Сонненфельда, Вільяма Тейлора і Джона Гербста для TIME. Зазначається, що спочатку багато чиновників чинили опір цьому кроку, прикриваючись тим, що це суперечить міжнародному праву.

Ухвалення Конгресом минулого місяця закону, що дає президенту право в односторонньому порядку конфіскувати заморожені російські суверенні активи, а також виділення військової допомоги, яка давно відкладалася, усунули всі останні юридичні перешкоди, що стояли на цьому шляху.

Відео дня

"Відтоді заступник радника з національної безпеки США Даліп Сінгх наполегливо просуває ідею конфіскації російських активів, не отримуючи, схоже, особливої допомоги від свого начальства в адміністрації Байдена та не знаходячи ентузіазму в країнах "Великої сімки", за винятком Канади та Великої Британії. Компромісне рішення, до якого, схоже, дійшли країни "Великої сімки", вкрай незадовільне. Очікується, що з дня на день Євросоюз офіційно ухвалить план з використання відсоткових доходів від заморожених російських активів для фінансування України зі схвалення G7", – йдеться в матеріалі.

Однак є одна проблема. Приблизно 5 мільярдів доларів процентного доходу дорівнюють військовим витратам України за кілька тижнів. І цього навряд чи буде достатньо, щоб зрушити справу з мертвої точки.

Також Сінгх виступив із пропозицією надати кредит, забезпечений відсотковим доходом за 10 років, що еквівалентно приблизно 60 мільярдам доларів. Хоча це похвальний перший крок, що значно перевершує початковий варіант ЄС, він все ж не замінить собою виділення всіх 300 мільярдів доларів.

Європейські чиновники з готовністю визнають, що міжнародне право не стоїть на шляху арешту цих заморожених активів. Скоріше, їхні ключові побоювання мають набагато більш мирський і політичний характер – а саме, вплив такого кроку на статус євро як резервної валюти, вплив на здатність Європи залучати в майбутньому глобальні потоки капіталу і непропорційний тягар, який несе Європа порівняно зі США.

"Ці побоювання сильно перебільшені, що підтверджують сотні провідних економічних та урядових діячів. Простіше кажучи, арешт російських активів навряд чи призведе до фінансової кризи або економічної катастрофи. В іноземних інвесторів мало надійних резервних валют за межами долара США і євро, і навіть китайський юань все ще перебуває під суворим контролем за рухом капіталу, тому арешт російських активів навряд чи вплине на здатність Європи залучати й утримувати потоки капіталу. Крім того, світові бізнесмени та фінансові лідери в переважній більшості визнають одноразовий характер вторгнення Росії в Україну, тому арешт російських активів не викличе ланцюгової реакції. Ми просто не можемо дозволити собі ставити занадто низьку планку під час арешту російських активів", – зазначають автори колонки.

За оцінками Світового банку, збитки, завдані Україні, за найскромнішими підрахунками, вже перевищують 500 мільярдів доларів. Навіть якщо не брати до уваги той факт, що не існує іншого економічно і політично життєздатного шляху наближення до фінансування величезних потреб України у відновленні, окрім заморожених російських активів, витрати на відновлення країни мають покриватися коштом репарацій від агресора, який розпочав цю криваву війну, а не коштом американських або європейських платників податків. До того ж, триваючі атаки на українську інфраструктуру та енергосистему є переконливим нагадуванням про те, що відновлення економіки України не розпочинається після закінчення війни, а триває щодня, будучи невід'ємною частиною боротьби України за виживання.

"Час діяти, щоб конфіскувати заморожені активи Росії на суму 300 мільярдів доларів, настав", – резюмують автори.

Заморожені активи РФ: важливі новини

21 травня Рада ЄС схвалила план з використання доходів від заморожених активів Росії для допомоги Україні, повідомив глава МЗС Чехії Ян Ліпавський. За його словами, вже цього року можна отримати до 3 млрд євро, 90% цієї суми планують використати для підтримки української армії.

Раніше у ЗМІ писали, що Сполучені Штати Америки та Європа об'єднують зусилля навколо плану використання відсотків, отриманих від заморожених активів російського центрального банку, для надання Україні кредиту.

Вас також можуть зацікавити новини: