Білий дім підтверджує, що президент США Джо Байден відвідає Польщу напередодні річниці російського вторгнення в Україну.

Чому саме Польщу? По-перше, візит безпосередньо до України є небезпечним для Байдена. Розуміємо, що можуть влаштувати росіяни, якщо президент США приїздить до нас. А Польща — найближча до України і є відносно безпечним місцем для його перебування. При цьому я б не виключав, що перша леді США Джилл Байден відвідає якісь західні регіони України. Адже в неї вже був подібний візит, і, можливо, він запланований і цього разу.

По-друге, для цього візиту була обрана Польща, а не, наприклад, Румунія, можливо, через те, що Польща після 24 лютого прийняла найбільшу кількість українців. Також саме Польща першою почала надавати нам повноцінну військові підтримку. 

Відео дня

Існують очікування, що цей візит президента США буде мати, скоріше, інформаційну мету. Ми пам’ятаємо, що саме в Варшаві він останній раз робив свою заяву, яку багато хто вважає новою Фултонською промовою. Тобто тією, що свого часу розпочала Холодну війну. Можливо, оголошення про візит Джо Байдена в Польщу 20-22 лютого, тобто за декілька днів до річниці повномасштабного вторгнення РФ в Україну, є розкруткою наративу про те, наскільки важливою буде заява Байдена у Варшаві. Адже ці дати – найбільш вдалий час для такої промови.

Штати більш жорстко "візьмуться" за Китай та РФ й дійсно будуть набагато активніше протистояти світовим диктатурам.

Також варто очікувати, що промова Байдена буде стосуватись не просто підтримки України, а й кроків союзників. Скоріше за все, в саму річницю США оголосять про новий транш підтримки України. Мова може йти й про майбутнє НАТО для України. Зокрема, який період розглядається США для вступу нашої країни в Альянс. 

Окрім того, можна згадати як напередодні повномасштабного вторгнення Росії американський лідер щовечора робив брифінги, під час яких попереджав Україну про підступний план росіян. Не виключено, що й за рік Джо Байден у своїй заяві зробить певні застереження. Проте не думаю, що вони стосуватимуться нового великого наступу росіян. Скоріше, це буде оголошення нового стану міжнародних відносин.

Тобто після провокацій Китаю, після агресії РФ ми очікуємо, що Штати більш жорстко "візьмуться" за ці дві держави й дійсно будуть набагато активніше протистояти світовим диктатурам. Я б очікував від американського лідера саме такого оголошення. 

Візит Байдена до Польщі стане чітким посилом США про те, що жоден сантиметр Альянсу не буде віддано Росії.

Іншими словами, промова може бути геополітичною та окреслюючою наративи: хто ми, за кого ми стоїмо, проти кого ми стоїмо. Візит Байдена до Польщі стане чітким посилом США про те, що жоден сантиметр Альянсу не буде віддано Росії, що Штати будуть разом зі східною та центральною Європою. Такі меседжі краще робити саме з Європи, а Польща якраз сприймається як передостання барикада. 

Крім того, не виключено, що під час візиту Байдена у Польщу може відбутись його зустріч з президентом Зеленським. Й це, до слова, дуже яскраво продемонструє, як лідери демократичного світу можуть вільно приїжджати один до одного, на відміну від бункерного діда Путіна, який опинився в ізоляції.

І ще дуже важливо - маємо сподіватись - що з такої зустрічі українському президенту вдасться привезти бойові літаки. Не просто позицію щодо того, що США не проти їх передачі іншими союзниками, а рішення про готовність американців їх передати. 

На мою думку, засідання контактної групи "Рамштайн" — лише перший крок, під час якого формується "коаліція літаків". А вже у виступі Байдена в Польщі, можливо, почуємо оголошення про надання нам найбільшої партії винищувачів F-16. 

Олександр Краєв, експерт Ради зовнішньої політики "Українська призма"