Ілюстрація REUTERS

Антимонопольний комітет України (АМКУ) пропонує Верховній Раді внести зміни до Закону "Про ринок електроенергії", який набуде чинності 1 липня цього року, щоб усунути можливий вплив на ціну електроенергії з боку компаній, що мають монопольне становище на ринку, зокрема приватного енергохолдингу ДТЕК.

Читайте такожНовий ринок електроенергії має стати конкурентним для всіх без винятку - Український ядерний форум

Про це під час круглого столу в Комітеті Верховної Ради України з питань запобігання та протидії корупції повідомила перший заступник голови Антимонопольного комітету України Марія Ніжнік.

Відео дня

"Наші пропозиції паливно-енергетичному комітету – це ввести обов'язковий продаж електричної енергії на ринку двосторонніх договорів з урахуванням конкурентних умов не тільки для державних підприємств, але і для приватних, для того щоб дійсно не було домовленостей між компаніями та ми мали прозорі правила гри", - сказала вона.

За словами Ніжнік, АМКУ надав низку пропозицій Комітету Верховної Ради з паливно-енергетичного комплексу для ініціювання змін в Законі "Про ринок електроенергії", які не дозволять суб'єктам з істотною часткою на ринку зловживати своїм становищем.

"Так, у компанії ДТЕК та пов'язаних компаній дійсно суттєва частка на ринку генерації, але сьогодні у нас є регулятор, який встановлює всі ціни. Але після запуску нового ринку ця ситуація може кардинально змінитися, тому що суб'єкти господарювання, у тому числі з істотною часткою ринку, будуть мати можливість впливати на ціни", - сказала заступник голови Антимонопольного комітету.

За її словами, АМКУ розуміє, що ринок енергетики та виробництва електричної енергії в Україні є дуже сконцентрованим і конкуренція після того, як буде знято чинне сьогодні регулювання, буде обмежена.

Ніжнік також зазначила, що після того, як влітку 2019 року запрацює новий ринок електричної енергії, також вже не буде необхідності в застосуванні формули "Роттердам плюс", яка піддається критиці з боку як українських, так і європейських експертів.

Як повідомляв УНІАН, у середині квітня 2017 року Верховна Рада прийняла Закон "Про ринок електроенергії". За словами одного з авторів документа, цей закон призведе до того, що в сегментах генерації електроенергії та її постачання для кінцевих споживачів виникнуть конкурентні відносини, що змусить виробників підвищувати свою ефективність і виведе з ринку неефективну генерацію. Впровадження нового ринку електроенергії також дозволить населенню обирати постачальників електроенергії. Перші торги електроенергією в новоутворених сегментах ринку повинні стартувати в Україні 1 липня 2019 року.

Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, 3 березня 2016 року затвердила формулу "Роттердам+", згідно з якою гранична вартість енергетичного вугілля в тарифі на електроенергію, що виробляється ТЕС, формується на основі біржових цін на вугілля в Європі (в портах Роттердам, Амстердам, Антверпен).

Довідка УНІАН. Ринок двосторонніх договорів – це ринок, на якому електроенергія купується за довгостроковими та двосторонніми контрактами. Ці договори безпосередньо укладають між собою виробники (генеруючі компанії) і споживачі електроенергії.

ДТЕК – найбільша приватна вертикально-інтегрована енергетична компанія України входить до складу фінансово-промислової групи "Систем Кепітал Менеджмент" бізнесмена Ріната Ахметова. Частка компанії в сегменті теплової генерації сягає 75%, у виробництві вугілля – 85%, а у виробництві електроенергії - 25%.