Ілюстрація REUTERS

Російська нафта марки Urals з поставкою у Північно-Західну Європу на торгах 18 березня подешевшала на 22% до $18,64 за барель.

Читайте такожРосійський рубль продовжує падіння

Це мінімальний рівень з лютого 2002 р., пише Argus media.

Відео дня

За даними агентства, на ціни вплинула інформація про збільшення відвантажень Urals з балтійських портів 1-5 квітня до 2 млн барелів на добу – це на 25% більше, ніж в аналогічному періоді у березні.

Ціни на світовому нафтовому ринку почали знижуватися в січні 2020 року після початку епідемії коронавірусу і подальшого падіння попиту на пальне. Обвал стався 9 березня після розпаду угоди ОПЕК+. Росія і Саудівська Аравія відразу ж оголосили про намір істотно збільшити видобуток. Саудівська Аравія, а пізніше Ірак, Кувейт і ОАЕ також заявили, що готові продавати нафту зі знижками від світової ціни.

За прогнозами Goldman Sachs, у 2020 р. через епідемію коронавірусу світовий попит на нафту впаде на рекордні 1,1 млн барелів на день. Ціна нафти марки Brent у II кварталі 2020 р. може впасти до $20 доларів за барель, в III і IV кварталах ціни піднімуться до $30 і $40 за барель. Відновитися до $60 за барель ціна Brent зможе тільки до кінця 2021 р., вважають в Goldman Sachs, передають "Ведомости".

9 березня, після обвалу нафтових цін, російський Мінфін заявив, що за ціни нафти в $25-30 активів Фонду національного добробуту вистачить для покриття втрат бюджету протягом 6-10 років. Різке падіння цін на нафту змусило російську владу збільшити оцінку проблем з наповненням бюджету. На засіданні колегії Федерального казначейства 18 березня міністр фінансів Антон Силуанов заявив, що за поточних цін на нафту зниження доходів становитиме майже 3 трлн руб. тільки через «фактор нафти».

За розрахунками Мінфіну, за ціни Urals до $17,4 за барель бюджет недоотримає $3,3 млрд в місяць.