Ілюстрація REUTERS

Національний банк України оскаржить в апеляційному порядку вересневе рішення Окружного адміністративного суду Києва, згідно з яким рішення НБУ про накладення штрафу на українську дочірню структуру російського державного "Сбербанку" майже на 95 млн грн за ризикову діяльність було скасовано.

Читайте такожУкраїнські банки потроїли прибуток

У прес-службі регулятора повідомили, що в грудні 2018 року Нацбанк застосував заходи впливу за порушення законодавства у сфері фінансового моніторингу за результатами відповідної перевірки до «Сбербанку», наклавши на банк штраф на 94,74 млн грн і видавши письмове попередження.

Відео дня

Зокрема, регулятор виявив великомасштабні фінансові операції на загальну суму понад 3 млрд грн, характер і наслідки яких дають підстави вважати, що вони можуть бути пов'язані з виведенням капіталів, легалізацією кримінальних доходів, конвертацією безготівкових коштів у готівку та використанням документів, що мають ознаки підроблених та недійсних.

У прес-службі підкреслили, що НБУ неодноразово застосовував до зазначеного банку заходи впливу за подібні фінансові операції в 2015 і 2017 роках.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк України в грудні 2018 року застосував заходи впливу за порушення законодавства у сфері фінансового моніторингу за результатами відповідних перевірок до п'яти банків, серед яких – «Сбербанк», який був оштрафований на 94,74 млн грн за ведення повторної ризикової діяльності на загальну суму понад 3 млрд грн.

Також «Сбербанк» отримав від регулятора письмове попередження за порушення вимог щодо ідентифікації клієнтів - публічних діячів; за незабезпечення виявлення фінансових операцій, що підлягають обов'язковому фінансовому моніторингу; недотримання порядку надання інформації спеціально уповноваженому органу; порушення порядку зупинення фінансових операцій.

Довідка УНІАН. Дочірній банк російського державного «Сбербанку» в Україні працює на ринку з 2001 року і є одним із найбільших банків за обсягом активів.

З березня 2017 року щодо українських дочірніх структур російських держбанків діють санкції, що забороняють виведення капіталу на користь материнських структур.