29 червня курс американської валюти піднявся до позначки 87,47 рубля за долар / фото ua.depositphotos.com

Російський рубль продовжує стрімко дешевшати, оновлюючи мінімуми з перших тижнів вторгнення в Україну.

На торгах Московської біржі в четвер, 29 червня, курс долара піднявся до 87,47 рубля - найвищого значення з кінця березня 2022 року. Євро виріс до позначки 95,52 рубля, перевищивши рівні розпродажів понеділка, 26 червня, коли ринок панікував через наслідки заколоту ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина.

Станом на 13:27 за Києвом за один долар давали 87,07 рубля.

Відео дня
Скріншот Moex.com

Як заявив аналітик БКС ігор Галактіонов, хоча перший шок пройшов, емоційний слід ще залишиться на якийсь час, утримуючи деяких інвесторів від покупок.

Зростання невизначеності може спровокувати населення і бізнес на те, щоб і далі виводити валютні заощадження на закордонні рахунки, зазначає Дмитро польовий, директор з інвестицій ІК "Локо-Інвест".

З початку війни тільки фізособи перевели за кордон понад $ 60 млрд, а великий бізнес залишив на іноземних рахунках понад $90 млрд доходів.

Що відбувається з російським рублем

24 лютого 2023 року російський рубль впав до мінімуму за останні 10 місяців. Найдовший більш ніж за рік період зниження рубля пов'язаний з недоліком доларової ліквідності на ринку.

6 квітня 2023 року вперше за рік російський рубль впав до рекордного мінімуму. Було зафіксовано найбільше падіння валюти агресора з квітня 2022 року.

7 квітня 2023 року російський рубль пробив річний мінімум. Після відкриття торгів на Московській біржі курс долара піднявся вище 82 рублів.

За червень курс американської валюти додав 7%, європейської - майже 10%, а з початку року долар і євро подорожчали на 15 і 20 рублів відповідно. За масштабами девальвації-більш ніж на 20% за 6 місяців - рубль увійшов в топ найслабших валют світу і майже наздогнав турецьку ліру (курс долара до неї злетів на 30%).

Провалений заколот в Росії

24 червня 2023 року російські найманці з ПВК ім Вагнера підняли заколот, захопивши Ростов і заявивши про намір піти на Москву. Учасники заколоту вимагали заміщення російських воєначальників, які відповідають за війну в Україні, проте заколот швидко закінчився. "Армія" Вагнера відступила після укладення угоди, що гарантувала їхню безпеку і вигнання їх лідера Євгена Пригожина В Білорусь.

Вас також можуть зацікавити новини: