Ілюстрація REUTERS

Петро Порошенко 17 травня підписав указ про запуск 5G в Україні у 2020 році. Як повідомив на той момент голова держави, в указі прописані план виведення частот під новий стандарт і необхідні урядові заходи.

Читайте такожСвободу абонентам! Як в Україні запрацювала послуга перенесення мобільного номера

Видання AIN.UA з'ясувало у мобільних операторів України, чи реально запустити комерційні 5G-мережі в Україні в 2020 році.

Відео дня

Позиція "Київстар":

Держава приділяє все більше уваги цифровізації країни, і це – правильно. Але для того, щоб указ про запуск 5G втілився в життя, необхідно виконати величезний обсяг роботи, зазначив директор з регуляторного забезпечення Олександр Когут.

Як показує міжнародний досвід, для 5G потрібні як низькі частоти – для забезпечення покриття, так і високі – для швидкості і ємності мереж. В Україні хорошим поєднанням таких частот можуть бути діапазони 700 МГц (Band 28) і 3,4 – 3,8 ГГц (Band42-43). Таких вільних частот поки немає. Тому телеком-регулятору потрібно розробити план звільнення перспективних діапазонів частот і почати його виконання.

Відсутній в Україні й принцип технологічної нейтральності, тобто можливість для телеком-оператора в рамках виданих йому частотних ліцензій впроваджувати будь-які технології. Це істотний бар'єр у розвитку як існуючих, так і майбутніх технологій.

Як ніколи актуальне питання інвестиційної привабливості ринку. Минулого року мобільні оператори витратили величезні кошти на впровадження 4G. Тільки "Київстар" за 2018 рік і перший квартал 2019-го інвестував понад 8 млрд грн. Однак, телеком-регулятор висуває ініціативи, за якими плата за радіочастоти може значно зрости. Це незважаючи на те, що в Україні податкове навантаження на операторів мобільного зв'язку одне з найвищих у світі.

Для впровадження 5G операторам може знадобитися покупка великої кількості частот, витрати на які, враховуючи низький «мобільний чек» абонента і високі інвестиційні ризики, можуть окупатися десятиліттями. Тому необхідно створювати умови для зниження податкового тиску на галузь, підвищення інвестиційної привабливості телеком-ринку і його адаптації до європейських регуляторних практик.

Ілюстрація REUTERS

Позиція lifecell

Зараз можливості і потенціал технологій 3G і, особливо 4G в Україні ще не до кінця освоєні і мають потенціал розвитку з точки зору розширення покриття та впровадження додаткових сервісів для приватних абонентів, бізнесу і держави. І хоча всі оператори з випередженням графіка забезпечують розгортання покриття LTE в Україні, процес розвитку триватиме ще кілька років.

Існування якісного 4G-покриття є однією з необхідних умов і для запуску 5G. Так що на сьогодні існуючі стандарти здатні з запасом забезпечити потреби найближчих 3-4 років без необхідності запуску наступного покоління мобільного зв'язку.

Тільки минулого року держава провела 4G-тендери, на яких оператори сплатили в казну 7,88 млрд грн. У 2015 році від продажу ліцензій на 3G держава отримала 8,78 млрд грн. В розвиток інфраструктури та закупівлю обладнання також були інвестовані значні кошти, завдяки чому Україна в прискореному режимі за 4 роки почала долати цифровий розрив з європейськими країнами, який штучно створювався протягом попереднього десятиліття.

Враховуючи, що в Україні вартість мобільного зв'язку і мобільного інтернету є одними з найнижчих у світі, поки оператори ще далекі від повернення своїх інвестицій. Тому ми вважаємо, що в Україні ліцензії на впровадження мобільного зв'язку стандарту 5G повинні бути надані мобільним операторам безкоштовно.

А зусилля держави мають бути спрямовані на розвиток економіки країни і зростання бізнесу, який і буде виступати головним замовником і користувачем 5G. Тоді це може стати по-справжньому загальним партнерським проектом держави та операторів, які в свою чергу інвестуватимуть у розвиток мережі.

Вважаємо, що запуск технології 5G в Україні може бути успішним тільки після того, як буде:

Сформована чітка державна стратегія розвитку наступного покоління зв'язку, яка б враховувала позиції операторів, бізнесу і ринкових потреб;

Проведені заходи з виділення та ліцензування частот під запуск і розвиток 5G;

Повністю використаний потенціал LTE-мереж;

З'явиться реальний попит бізнесу на сервіси і рішення, для яких необхідний 5G, адже цей стандарт в першу чергу орієнтований саме на промислові та інфраструктурні потреби b2b-ринку, а не абонентів;

З'являться доступні за ціною термінали та обладнання, які підтримують нову технологію;

Буде створена екосистема (бізнес – оператори – провайдери сервісів) для успішного застосування нової технології, яка зробить її економічно обгрунтованою.

Ілюстрація REUTERS

Позиція Vodafone Ukraine

Можливості впровадження будуть залежати від ряду факторів. Перш за все, необхідно вирішити питання з частотами – сьогодні в Україні немає достатнього обсягу вільних частот для впровадження технології.

Безумовно, впровадження будь-якої нової технології вимагає капітальних інвестицій. Це витрати, пов'язані з розвитком мережі. Так, за останні 4 роки, з початку розвитку мереж 3G, Vodafone вклав в інфраструктуру 21,6 млрд грн. В Україні ми продовжуємо будувати 3G і 4G-мережі.

В телекомі є правило зміни технологій не частіше 1 разу в 4 роки. Це мінімально достатній термін, який дозволяє впровадити технологію і отримати від неї комерційний ефект, щоб мати можливість реінвестувати отримані кошти в технології наступного покоління.

5G – технологія – не для масового ринку, а головним чином для промислового використання, для технологічних проектів у різних галузях. Вона буде впроваджуватися там, де є готовність ринку, де буде запит від держави, промисловості, сільського господарства. І якщо про масове використання 5G в Україні говорити передчасно, то запит на промислове використання технології вже є. Зокрема, у квітні ми запустили першу в Україні дільниця «розумної дороги» на мережі 4G, а в другому півріччі плануємо протестувати її роботу на швидкостях 5G.

Як повідомляв УНІАН, 17 травня 2019 року колишній президент України Петро Порошенко підписав указ про забезпечення умов для впровадження системи рухомого (мобільного) зв'язку п'ятого покоління (5G).