4 грудня в Одесі сталася масштабна пожежа у коледжі / фото Думская

Урядова комісія назвала причиною пожежі в Одеському коледжі економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу займання побутового електрообладнання, яке виникло на третьому поверсі коледжу.

Про це на своїй сторінці в соцмережі Facebook повідомив прем’єр-міністр Олексій Гончарук.

«Основна версія виникнення пожежі – займання побутового електрообладнання, яке виникло на третьому поверсі коледжу. Звідси пожежа поширилася на інші поверхи. Люди не могли евакуюватись, тому що один із виходів був зачинений», - написав він.

Відео дня

«Це сталося через недбале ставлення керівництва та персоналу коледжу, які систематично ігнорували обов’язкове забезпечення протипожежного захисту та вимог пожежної безпеки, передбачені законодавством. Вони свідомо порушували норми утримання евакуаційних шляхів та експлуатації електрообладнання», - наголосив голова уряду.

Читайте такожТрагедія в коледжі Одеси: операцію з пошуку зниклих безвісти завершили (відео)

Також він констатував, що порушення правил пожежної безпеки стало можливим, зокрема, і через ряд прогалин у законодавстві.

«Міністерство освіти і науки є засновником коледжу, але не мало повноважень профінансувати протипожежні заходи. Через мораторій на перевірки, який діяв майже 4 роки, ДСНС не проводила перевірки цього навчального закладу з 2014 року (при чому будівлі коледжу 105 років!). Та й за неусунення виявлених інспекторами порушень штраф мізерний – 170 грн», - пояснив Гончарук.

За його словам, урядова комісія рекомендує розробити законопроекти щодо посилення адміністративної відповідальності за порушення пожежної безпеки, а також внести зміни до деяких законодавчих актів України щодо зобов’язання передбачати в бюджетах всіх рівнів обов’язкові відрахування на заходи протипожежної безпеки. Крім цього, пропонується запровадити добровільне страхування цивільно-правової відповідальності і впровадити перевірку стану утримання будівель (шляхів евакуації, засобів пожежогасіння, утримання електромереж тощо) на законодавчому рівні, а також перевірку дотримання пожежної безпеки в закладах освіти, додаткових інструктажів, позапланових тренувань з евакуації.

Як повідомляв УНІАН, вранці 4 грудня в Одеському коледжі економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу на 3-му поверсі 6-поверхового навчального корпусу виникла пожежа, площа якої сталася 4 тис. кв. м. У цьому кутовому будинку розміщувалися 19 різних організацій, установ.

Внаслідок пожежі загинули 16 людей, постраждали більш як 30 осіб.

За фактом пожежі відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 270 (порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки) Кримінального кодексу України. Крім того, у зв'язку з пожежею ГБР проводить розслідування за фактом службової недбалості співробітників регіонального главку ДСНС (ч. 2 ст. 367 ККУ).

Читайте такожРятувальники повністю ліквідували наслідки пожежі в коледжі Одеси – ДСНС

10 грудня правоохоронці оголосили про підозру у службовій недбалості директору коледжу Любові Кочерзі. Наступного дня суд помістив її під цілодобовий домашній арешт.

13 грудня в Управлінні СБУ в Одеській області заявили, що спецслужба проводить обшуки в службових приміщеннях регіонального главку ДСНС. Згідно з повідомленням, посадові особи главку намагалися знищити документи про перевірку коледжу.

Зазначалося, що вилучаються матеріали, які підтверджують причетність до протиправної діяльності посадових осіб. У ДСНС це спростували.

20 грудня у зв'язку з пожежею в одеському коледжі було звільнено начальника Головного управління ДСНС в Одеській області Віктора Федорчака та одного з його заступників Михайла Вовка.