За словами чиновників, викиди на заводі «у межах норми» / Скріншот

Фахівці кажуть, що внаслідок аварії на хімічному заводі "Рівнеазот" можуть випадати кислотні дощі.

Про це пише Суспільне.

За словами викладачки хімії Оксани Мисіної, оранжеві гази на фото очевидців є нітрозними газами або "лисячим хвостом": "Це оксид нітрогену чотиривалентного. Нітратна кислота розкладається на цей газ і він потім може, відповідно, взаємодіяти з водою і випадати у вигляді кислотних дощів".

Відео дня

Кислотні дощі можуть вплинути на рослинність, але для впливу на людський організм потрібна велика концентрація газів. Мисіна додала, що на цей період краще поберегтися: зайвий раз не виходити на повітря, побути вдома.

Читайте такожВибух на заводі "Рівнеазот": в ОДА розповіли деталіАгрохімік Сергій Адаменко підкреслив небезпеку нітрозних газів, але фахівці наразі не володіють точними даними їхньої концентрації.

"Потрапляючи на ґрунт у великих дозах, вони (нітрозні гази – ред.) можуть сприяти накопиченню нітратів у продукції рослинного походження. Їх велика кількість також може викликати канцерогенні захворювання. У ситуації, якщо така хмара піде у напрямку міста чи селища, жителям міста варто герметично зачиняти вікна", – відповів Адаменко.

За словами чиновників, викиди на заводі "у межах норми". Вітер був у північно-східному напрямку, на Рівне хмара не пішла.

Вибух на заводі "Рівнеазот": що відомо

Увечері, 20 липня, на заводі "Рівнеазот" сталася розгерметизація трубопроводу в цеху виробництва азотної кислоти. В результаті надзвичайної ситуації відбувся разовий викид нітрозних газів. Наслідки НС ліквідовано. Жертв та постраждалих немає.

У ДСНС запевнили, що хімічно небезпечних речовин у повітрі не виявлено, загрози людям та навколишньому середовищу немає.

Правоохоронці за фактом аварії порушили кримінальне провадження через порушення правил безпеки.