18 років тому сталася Скнилівська трагедія / УНІАН

Сьогодні виповнюється 18 років з дня найбільшої катастрофи в історії авіаційних шоу - Скнилівської трагедії. Сталася вона 27 липня 2002 року на Львівщині.

Скнилівська трагедія - обставини

Трагедія сталася під час святкування 60-річчя 14-го авіакорпусу Військово-повітряних сил України. Це трапилося на Скнилівському аеродромі неподалік від Львова. Винищувач Су-27УБ впав у натовп глядачів, яких тоді зібралося близько 10 тисяч. Внаслідок загинули 77 осіб (28 дітей), були травмовані близько 250.

Читайте такожЄСПЛ виніс рішення по справах потерпілих у Скнилівській трагедії

По обіді 27 липня під час завершення фігури вищого пілотажу "напівпетля", намагаючись перейти до горизонтального польоту та уникнути зіткнення із землею, літак зачепив стабілізатором дерево, потім крилом бетонне покриття рульожної доріжки, а далі — врізався в Су-17М4Р 48. Згодом він впав прямо на людей, вибухнув і загорівся. Двом пілотам вдалося врятуватися - вони вчасно катапультувалися.

Розслідування Скнилівської трагедії

Для розслідування було створено спецкомісію при Міноборони, його вела Генпрокуратурі. На початку розслідування розглядалися версії про технічну несправність літака, помилку пілотів, помилку в плануванні польотів та розміщенні глядачів. 

Обвинувачення висунули пілотам, яким інкримінували відхилення від льотного завдання, низький професіоналізм і недбальство.

Урядова комісія визнала, що причиною катастрофи Су-27 була помилка пілотів. Крім того, причинами, які привели до катастрофи, названі неправильне розташування глядацької та льотної зон.

Загалом до відповідальності було притягнуто 10 осіб - льотчиків та людей, причетних до авіашоу. Їх звинуватили у скоєнні аварії через недбалість та невиконання плану польоту.

Згодом деяких обвинувачених було помилувано указом президента Віктора Ющенка.

Скнилівська трагедія - відео