Церковный праздник 3 августа / depositphotos.com

3 серпня в церкві згадують преподобних Онуфрія та Онисима Печерських. У народі день отримав назву Онуфрій Мовчазний. Що відомо про святих, традиції дня та що заборонено в церковне свято - розповідаємо в матеріалі.

3 серпня 2023 - яке церковне свято сьогодні та дата за новим стилем

Преподобний Онуфрій Печерський жив у XII столітті, а Онисим Печерський - на рубежі XII-XIII століть. Вони були ченцями Києво-Печерської лаври в Ближніх печерах.

Про їхнє скромне життя відомо небагато. Онуфрій, як і інші ченці, вирізнявся благочестям і вірою в Христа і прийняв обітницю мовчання - тобто, з моменту її прийняття святий за все життя не зронив жодного слова (у таких випадках виняток становить тільки сповідь). Онуфрія так і прозвали - Мовчазний.

Відео дня

Онисим вів самітницьке життя в печері - у постійних молитвах і пості, за що його прозвали Затворником. Нетлінні мощі святих Онуфрія та Онисима перебувають у Ближніх печерах Лаври.

Святих згадують 3 серпня за юліанським календарем. За новоюліанським календарем (з 1 вересня 2023 року) шанувати їх будуть 21 липня.

Народні прикмети на 3 серпня

Народні прикмети на 3 серпня / pixabay.com

За прикметами цього дня судили, якими будуть осінь і зима: 

  • ніч холодна - зима буде ранньою;
  • туман випав - встановиться тепла погода;
  • злива цього дня - осінь буде затяжна;
  • іде рівний дощ - буде гарний урожай грибів.

У народному календарі 3 серпня - свято Онуфрія Мовчазного або Мовчальника. Судячи з назви, можна зрозуміти, що цього дня належало більше мовчати, ніж говорити. Також у народі існував звичай набирати німу і непочату воду з джерела. Її потрібно було набрати вранці, до сходу сонця, мовчки і бажано першим. Такій воді приписували особливі властивості - її пили в разі хвороб, окропляли оселю, поїли неспокійних дітей, щоб вони не плакали. Якщо таку воду набрати з трьох або семи колодязів, то її сила примножиться. 

3 серпня - що сьогодні не можна робити

У цей день є кілька суворих заборон:

  • категорично заборонено сваритися - сварка стане причиною дуже довгої незлагоди, а якщо посвариться подружжя, то може навіть розійтися; 
  • не слід користуватися гострими предметами - брати в руки сокиру, пилу, косу, бо є ризик поранитися, а рани будуть довго гоїтися;
  • головна заборона - в це свято не можна базікати даремно, а говорити тільки у справі; зайва балакучість, порожні розмови, а тим паче плітки і наклеп стануть причиною невдач і призведуть до втрати фінансового благополуччя.

Також не можна брехати, лінуватися і не можна відмовляти в допомозі - ні людині, ні тварині.

Що можна робити 3 серпня

У святих цього дня просять сили духу - щоб вистояти в будь-яких життєвих ситуаціях, і якнайшвидшого настання миру. Онуфрію Мовчазному також моляться про те, щоб не говорити зайвого

За старих часів цього дня намагалися скрізь навести лад: все помити, скласти, прибрати, перетрусити полиці та скрині. Чистили і лагодили комори, прибирали в них зерно. Цього дня вже можна починати діставати теплі речі, а також займатися заготовками на зиму - літо повільно, але потихеньку йде.

Раніше ми публікували повний православний календар на серпень 2023 - що і коли відзначаємо за нинішнім і новим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: