Зеленський у відеозверненні запропонував розширити дію закону про люстрацію / фото УНІАН

Посли країн "Великої сімки" (США, Велика Британія, Канада, Франція, Італія, Німеччина та Японія) розкритикували ініціативу президента України Володимира Зеленського розширити люстрацію на президента та інших високопосадовців, які обіймали посади з 23 лютого 2014 року

Про це йдеться у повідомленні французького головування в G7 у Twitter Групи підтримки України.

Читайте такожУ Раді зареєстрований законопроект Зеленського про розширення люстрації: хто потрапляє під його дію

Відео дня

«Виборчі зміни і політична ротація є нормою в демократичних країнах, на відміну від невибіркового накладання заборон на всіх учасників виконавчого та законодавчого процесів управління», - йдеться в повідомленні.

Посли країн G7 наголошують, що від 2014 року вони мали нагоди вітати прогрес в реформуванні низки важливих галузей.

«Притягнення до відповідальності винних у зловживанні службовим становищем є вірним кроком. Водночас, на наше переконання, нинішня ситуація в Україні не порівняна з тою, що мала місце після Революції гідності», - підкреслили дипломати.

Як повідомляв УНІАН, у Верховній Раді зареєстрований президентський законопроект про розширення люстрації на президента, міністрів, депутатів та інших топ-чиновників, які обіймали посади з 23 лютого 2014 року.

11 липня президент України Володимир Зеленський у відеозверненні запропонував розширити дію закону про люстрацію на президента, всіх депутатів, міністрів, секретаря РНБО, а також інших високопосадовців, які обіймали посади з 23 лютого 2014 року до 19 травня 2019 року.

За словами Зеленського, його команда напрацювала законопроект про розширення норм закону про очищення влади.

«Пропоную до переліку посад, які підпадають під люстрацію додати: президента України, всіх народних депутатів України, голову Верховної Ради, членів уряду, генерального прокурора, голову СБУ, голів Антимонопольного комітету і Фонду держмайна, голів Державної фіскальної служби та митниці, секретаря РНБО, керівництво оборонних підприємств, які обіймали посади з 23 лютого 2014-го по 19 травня 2019 року. Цей законопроект – тільки суспільна оцінка їхньої діяльності», - заявив він.