Пригожин може вільно рекламувати себе і своїх бойовиків в Росії / REUTERS

Ватажок ПВК "Вагнера" Євгеній Пригожин продовжує нарощувати владу в Росії. Це загрожує самому Путіну

Про це йдеться в звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики відзначають, що наразі Пригожин може дозволити собі розкіш управляти "вагнерівцями" без прямого контролю Міноборони РФ.

Відео дня

Разом з тим зближення Пригожина і терориста Гіркіна, ймовірно, спрямоване на консолідацію російських ультраправих і формування "електорату" серед останніх на підтримку ескалації війни проти України.

Понад те, Пригожин може вільно рекламувати себе і своїх бойовиків у Росії, що ставить його в "унікальне вигідне становище".

Путін же залежить від "вагнерівців" у боях за Бахмут і, ймовірно, намагається умиротворити Пригожина, хоча той підриває авторитет регулярної армії, зауважують експерти.

Крім того, Пригожин такий популярний серед російської аудиторії, тому що не займає офіційної посади і вільно критикує Генштаб ЗС РФ.

Водночас втрачаються статус і вплив глави Чечні Рамзана Кадирова, від якого Пригожин помітно дистанціювався після 1 жовтня, коли "кухар Путіна" підтримав його критику на адресу Шойгу і Герасимова.

Повалення влади Путіна

Останніми місяцями на тлі неодноразових поразок ЗС РФ на полі бою почастішали розмови про зміну режиму Путіна в Росії. 

Протистояння між офіційними особами Міноборони РФ і приватними військовими компаніями в особі Пригожина вийшли на новий рівень, коли Кадиров закликав відправити генерала Лапіна на фронт "змивати кров солдатів".

Слова Кадирова публічно підтримав Пригожин, який займається активним вербуванням на фронт зеків.

Як пише Reuters, поки Путіну в стінах Кремля нічого не загрожує, але якщо Росія не доб'ється успіхів в Україні до весни 2023 року, у російського президента з'являться проблеми.

На думку західних аналітиків, кремлівські пропагандисти і найближче оточення Путіна роблять все, щоб відбілити репутацію президента на тлі постійних поразок на полі бою перед громадянами. 

Вас також можуть зацікавити новини: