Пригожин стулив пельку щодо України: аналітики пояснили його поведінку / скриншот

Главарь ЧВК "Вагнера" Євген Пригожин після невдалого бунту в червні майже не з'являється у публічному просторі, і тим більше – не коментує ситуацію в Україні, дотримуючись угод з Кремлем, констатують аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW). 

Експерти зауважують, що Пригожин продовжує коментувати питання щодо "Вагнера" на африканському континенті.

"Telegram-канал, пов’язаний з "Вагнером", 15 серпня опублікував аудіозапис Пригожина, на якому він коментує ймовірні арешти протестувальників у футболках "Вагнера" в Гані та стверджує, що цей інцидент доводить, що ПВК продовжують підтримувати у всьому світі та в Африці. Канали "Вагнера" 8 серпня опублікували аудіозапис, на якому Пригожин обговорює переворот у Нігері та присутність "Вагнера" в Африці", – нагадують аналітики. 

Відео дня

Водночас главарь ПВК, яка відігравала значну роль у війні проти нашої країни, утримується від коментарів щодо України.

"Схоже, що Пригожин використовує свої обмежені публічні звернення, щоб зосередитися на підтримці інтересів "Вагнера" в Африці, а не коментувати ситуацію в Україні чи звіти про діяльність Вагнера в Росії та Білорусі. Це може вказувати на те, що він дотримується обмежень на свою участь – навіть риторично – у війні з Україною", – зазначають в ISW.

Наслідки бунту Пригожина - це треба знати

Наприкінці червня Євген Пригожин звинуватив армію РФ в обстрілі своїх найманців і пішов "маршем справедливості" до Москви. Бунт швидко згас, російський диктатор Володимир Путін звинуватив Пригожина у "зраді" та пригрозив ватажкові найманців розправою. Утім з того часу Пригожин не тільки не поніс покарання за свій бунт, а й отримав нові вигідні контракти, посилює позиції ПВК в Африці.

Експерти припускали, що після бунту Пригожин погодився більше не створювати владі проблем в публічному просторі в обмін на можливість спокійно займатися своїм бізнесом. 

Видання Foreign Policy зазначало, що спроби Кремля відібрати бізнес у Пригожина (зокрема, "охоронний" в Сирії, де найманці забезпечують контроль над стратегічними родовищами корисних копалин) призведе до втратою РФ контролю в цьому регіоні.

Вас також можуть зацікавити новини: