Ілюстрація / REUTERS

Соціальна мережа Facebook видалила три мережі фальшивих акаунтів і груп, імовірно пов'язаних із наближеним до Путіна Євгеном Пригожиним.

Про це повідомив глава служби кібербезпеки компанії Натаніель Глейхер, передає Бі-Бі-Сі.

Віддалені акаунти публікували посилання на статті та меми, орієнтовані на жителів африканських країн. Як і у випадку із втручанням в американські вибори 2016 і 2018 років, у фальшивих акаунтах імітувалася поведінка жителів цих країн.

Відео дня

Мережі з майже 200 акаунтів мали загальну аудиторію більше одного мільйона підписників, додає Deutsche Welle. Найбільша з трьох мереж включала 35 акаунтів у Facebook, 53 сторінки, сім груп, а також п'ять акаунтів у Instagram, що входить в корпорацію Марка Цукерберга.

Перша мережа облікових записів і груп, продовжує Бі-Бі-Сі, охоплювала країни Африки південніше Сахари: Мадагаскар, ЦАР, Мозамбік, ДР Конго, Кот-Д'івуар і Камерун. Публікації стосувалися відносин Росії та країн Африки, виборів на Мадагаскарі і в Мозамбіку, і політики США та Франції.

Читайте такожFacebook викрив та знешкодив в Україні масштабну "фабрику тролів"

На рекламу в цій мережі акаунтів замовники витратили 77 тис. доларів. Перше платне оголошення було опубліковано в квітні 2018-го року, останнє - у жовтні 2019-го.

Друга мережа була орієнтована на Судан. Вона використовувала як акаунти реальних громадян країни (імовірно, вони за гроші публікували потрібний контент), так і фальшиві профілі. На цих сторінках посилання на матеріали державного інформаційного агентства Судану SUNA, арабо - та англомовних версії російських пропагандистських ЗМІ Sputnik і RT.

Facebook повідомила, що ця мережа заплатила за рекламу близько 160 доларів, але в російських рублях. Гроші виділялися в той же період - з квітня 2018 по жовтень 2019 року.

Третя мережа була орієнтована на аудиторію в Лівії, де Росія підтримує генерала Халіфа Хафтара, а політтехнологи Пригожина, за даними Bloomberg, намагалися зв'язатися з сином Муаммара Каддафі. Рекламна кампанія в цій мережі розпочалася значно раніше - у травні 2014-го року. Загальна сума витрат - близько 10 тисяч доларів.

Згідно з розслідуванням Facebook, загальні витрати на рекламу в цих трьох мережах склали понад 87 тисяч доларів.

Підконтрольна Євгену Пригожину група "Конкорд" спростувала інформацію про те, що віддалені Facebook акаунти пов'язані з російським бізнесменом.

"Дана інформація не відповідає дійсності. Вважаємо недоцільним довіряти заявам Facebook, оскільки, на наш погляд, вони займаються самопіаром. Євген Вікторович окремо просив нагадати вам з приводу заяв такого роду стару російську народну мудрість: "На сараї х*й написано, а там дрова лежать", - заявили в прес-службі російської групи компаній на сторінці в російській соцмережі "Вконтакте".

скріншот

Пригожину належить, зокрема, "Агентство інтернет-досліджень", більш відоме як "фабрика тролів". Через нього, за даними США, Кремль здійснював втручання у вибори президента США в 2016 році.

Читайте такожНайманці й політконсультанти "кухаря Путіна" працюють у 10 країнах Африки - Bloomberg

Масове видалення облікових записів, пов'язаних із "фабриками тролів", Facebook почала навесні 2018 року після розслідування імовірного російського втручання в президентські вибори в США, нагадує Бі-Бі-Сі. Пізніше соцмережа кілька разів видаляла мережі акаунтів, що імовірно використовуються Росією та Іраном.

У лютому 2018 року Мін'юст США назвав імена 13 росіян, які, як вважає слідство, намагалися вплинути на президентські вибори 2016 року через мережу фальшивих акаунтів у соцмережах. Номер один у цьому списку - бізнесмен Євген Пригожин, імовірний спонсор "Агентства інтернет-досліджень" (АІД), яке в Росії прийнято називати "фабрикою тролів".

Решта 12 фігурантів - програмісти, перекладачі та менеджери, які могли співпрацювати з АІД. Деякі з них також звинувачуються в шахрайстві і незаконному використанні особистих даних.

У 2014 році хакерська група "Анонімний інтернаціонал" опублікувала зміст поштових скриньок кількох можливих співробітників АІД. У листах згадувалися імена майбутніх фігурантів "списку 13": крім Пригожина, це були Михайло Бурчик, Марія Бовда, Анна Богачова, Олександра Крилова.