З місячного ґрунту змогли добути кисень / Ілюстрація REUTERS

В Європейському центрі космічних досліджень і технологій Європейського космічного агентства (Нідерланди) створили робочий прототип установки, здатної видобувати кисень з місячного пилу – так званого реголита.

Читайте такожВчені змогли підтримувати життя людської печінки за межами тіла цілий тиждень

Як повідомляє «Популярная механика», якщо технологія доведе свою придатність до практичного застосування, людство отримає важливий ресурс не тільки для поселення на Місяці, але і для заправки кисневих баків міжпланетних ракет.

Відео дня

«Можливість отримання кисню з ресурсів, знайдених на Місяці, доведеться вельми корисною для майбутніх місячних поселенців. Вона стане в нагоді і для місцевого виробництва ракетного палива», — зауважив хімік Бет Ломакс з Університету Глазго в Шотландії.

Зазначається, що завдяки отриманим зразкам місячного реголіту — пухкого пилу з поверхні Місяця — стало відомо, що у цьому матеріалі присутній великий відсоток кисню — від 40% до 45%.

Науковий колектив Бета Ломакса зміг успішно провести досліди з видобутку кисню з точної копії місячного реголіту, виробленої на Землі. Для цього використовується електроліз розплавленої солі.

У процесі з реголіту витягується до 96% присутнього в ньому кисню. Матеріал, який залишається в останку, являє собою суміш металевих сплавів.

Вчені мають намір з'ясувати, які корисні сплави можуть бути виготовлені в процесі добування кисню з реголита, і де їх можна застосовувати.

Нагадаємо, національна аерокосмічна адміністрація США (НАСА) оголосила про плани направити на Місяць місію космонавтів в 2024 році, при цьому у NASA уточнили, що вперше у складі цієї місії на поверхню супутника Землі ступить жінка.