
У неандертальців було щось схоже на сімейні рецепти. Учені з'ясували, що кожна група, ймовірно, мала свої унікальні традиційні методи приготування їжі, пише Interesting Engineering.
У дослідженні, яке провели вчені з Єврейського університету в Єрусалимі, йдеться про те, що у двох неандертальських спільнотах, які жили в прилеглих печерах Амуд і Кебара на півночі Ізраїлю приблизно 50-60 тисяч років тому, були знайдені докази того, що кожна група неандертальців розбирала одних і тих самих тварин по-своєму.
Дослідники припустили, що неандертальці могли зберігати традиції полювання і приготування їжі з покоління в покоління.
"Тонкі відмінності у візерунках порізів між Амудом і Кебарою можуть відображати місцеві традиції обробки туш тварин", - розповіла провідний автор дослідження Анаель Жаллон.
Вчені зазначили, що ці групи неандертальців були сусідами, розділеними всього 70 кілометрами. Попри те, що в них було багато спільного, вони мали й відмінності.
Наприклад, обидві групи використовували однакові типи крем'яних знарядь, коли полювали на здобич. Вони навіть займали свої печери в одні й ті самі зимові місяці.
Проте методи оброблення м'яса цих груп сильно відрізнялися. Такого висновку дійшли вчені, вивчивши сліди розрізів на майже 350 фрагментах кісток тварин.
З'ясувалося, що неандертальці з Кебари полювали на більшу здобич і часто приносили цілі туші в печеру для оброблення. Ба більше, кістки були менш фрагментовані, а близько 9% кісток були обпалені.
В Амуді ж 40% кісток тварин були обпаленими і сильно фрагментованими. Це вказує на те, що ця група неандертальців готувала тварин по-іншому.
За словами вчених, головна відмінність полягала в тому, що неандертальці в Амуді обробляли м'ясо перед обробленням. Ймовірно, вони сушили м'ясо або навіть давали йому трохи розкластися.
Учені відтворили методи оброблення та приготування туш неандертальцями
Раніше вчені реконструювали методи оброблення та приготування туш неандертальцями. У своєму дослідженні вони використовували крем'яний інструмент для оброблення двох ворон, двох горлиць і лісового голуба, яких їли неандертальці.
Вчені виявили, що використання крем'яного відщепа для оброблення вимагає точності та зусиль, які не були повністю зрозумілі до дослідження. Вони кажуть, що для точних розрізів без ушкодження пальців було потрібне обережне поводження.