Илюстрація / фото: УНИАН

Президент України Петро Порошенко підписав закон № 2505-VIII «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти». Про це повідомляє прес-служба глави держави.

Зазначається, що документ визначає правовий статус осіб, зниклих безвісти, та забезпечує правове регулювання відносин, пов’язаних із встановленням та обліком, розшуком і соціальним захистом таких осіб та їх родичів.

Читайте такожУкраїнські військові пошуковці намагаються ідентифікувати 85 тіл загиблих на Донбасі

Відео дня

Крім того, закон спрямований на імплементацію міжнародних договорів із міжнародного гуманітарного права та міжнародного права прав людини щодо захисту осіб, зниклих безвісти, та їхніх родичів, учасницею яких є Україна.

Пояснюється, що документ визначає й основні повноваження та завдання комісії з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, що є постійно діючим дорадчо-консультативним органом при Кабінеті міністрів, порядок її утворення, перелік органів, представники яких включаються до цієї комісії.

Законом також створюється Єдиний реєстр осіб, зниклих безвісти - електронна база даних, що міститиме відомості про них, інформацію про невпізнані останки, а також про наявність чи відсутність рішення суду про визнання розшукуваних осіб безвісно відсутніми або оголошення померлими. Документом визначено структуру реєстру, порядок внесення відомостей та надання інформації з нього тощо.

«Реалізація положень закону дозволить належним чином врегулювати правовий статус осіб, зниклих безвісти, забезпечити належний правовий захист таких осіб та їхніх родичів, а також врегулювати питання їх розшуку у відповідності до стандартів міжнародного гуманітарного права, міжнародного права прав людини та рекомендацій Ради Європи», - зазначили в президентській прес-службі.

Документ набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада ухвалила закон «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти» 12 липня.

Законом визначено, що особа набуває статусу такої, що зникла безвісти, з моменту подання заявником заяви про факт зникнення особи безвісти та її розшук або за рішенням суду. Особа вважається зниклою безвісти до моменту припинення її розшуку.

Перший заступник голови ВР, один з авторів законопроекту Ірина Геращенко заявила, що Міжнародний комітет Червоного Хреста «дає цифру більш ніж 1,5 тис. зниклих безвісти по обидві сторони лінії зіткнення». «Ми в рамках Мінської групи розшукуємо більше 300 українців, цивільних і військових, які є зниклими безвісти і чиї родичі звернулися до Служби безпеки України, і більше чотирьох років дехто розшукує своїх рідних», - повідомила вона.