Подоляк підтримав ідею Умєрова / фото УНІАН

В Офісі президента підтримали ідею призвати в армію українських чоловіків, які живуть за кордоном, і карати тих, хто відмовиться з'явитися у призовні пункти. Зокрема, в якості таких заходів обговорюється позбавлення допомоги та посвідки на проживання.

На питання, наскільки це може бути ефективно, відповів радник голови Офісу президента Михайло Подоляк в інтерв'ю 24 каналу.

"Це правильна ідея. Все-таки треба бути свідомим, тому що виглядає дивно. Хтось тут повинен нести певну відповідальність за те, що відбувається в країні. А хтось там почекає, поки ці люди все виконають. Потім приїдемо і будемо далі, як ні в чому не бувало, будувати Україну. Тут Міністр (оборони Рустем Умєров - УНІАН) абсолютно правий", - сказав він.

Відео дня

На думку Подоляка, потрібно "всіх зрівняти":

"Однак для досягнення цієї мети це повинно обговорюватися на рівні Генштабу, Міністерства оборони, інших міністерств, зокрема, закордонних справ і т.д. це повинні бути консультації з урядами інших країн, де знаходяться наші чоловіки, з точки зору того, чи можуть вони там і далі отримувати тимчасову посвідку на проживання, мати певні преференції, отримувати допомогу. Поки я не готовий говорити, як будуть проходити ці переговори".

При цьому Подоляк додав, що, напевно, міністр оборони бачить набір інструментів, які дозволять консультуватися з урядами інших країн і дати можливість українцям за кордоном прийняти для себе відповідні рішення:

"Чи йдуть вони за призовом або, відповідно, будуть втрачати ті чи інші можливості людей, які тимчасово виїхали з України на території тих країн, де вони знаходяться".

Мобілізація 2024 - призов українців за кордоном

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що міністр оборони України Рустем Умеров в інтерв'ю WELT TV, Bild і Politico заявив, що всі чоловіки, які проживають за кордоном і придатні до військової служби, повинні поповнити ряди української армії. А тих, хто не послухається, чекають санкції. За його словами, військовозобов'язаних громадян України, які живуть в Німеччині або в інших країнах, попросять з'явитися в призовні пункти. Це запрошення стосується чоловіків у віці від 25 до 60 років.

Пізніше в Міноборони України заявили, що на порядку денному у них зараз немає питання про механізм покарання або юридичного тиску на тих військовозобов'язаних, які перебувають за межами України.

Вас також можуть зацікавити новини: