Німеччина має намір заборонити китайське обладнання в мобільних мережах / фото REUTERS

У Бундесвері обмірковують заборону на використання китайських компонентів в найважливіших елементах мобільних мереж. Зокрема, мова йде продукцію Huawei, яка потрапила в шпигунський скандал в США.

Видання Spiegel пише, що за таке рішення виступив міністр внутрішніх справ Нені Фазер. Якщо рішення буде прийнято, то оператори Telekom, Vodafone і Telefónica повинні будуть позбутися до кінця 2024 року компонентів виробників з Китаю, зокрема компанії Huawei. Крім того, рішення торкнеться невеликих дата-центрів, де обробляються дані.

Відзначається, що попередній план передбачає, що через п'ять років в німецьких мобільних мережах китайські компоненти повинні становити не більше 25% обладнання, а в стратегічно важливих регіонах їх повинні замістити обладнанням менш ризикових виробників.

Відео дня

Також таких виробників, як Huawei, можуть зобов'язати розкривати технічний інтерфейс, щоб їх обладнанням можна було користуватися на території Німеччини.

У свою чергу в Міністерстві цифровізації країни побоюються, що це вплине на розвиток мережі швидкісного інтернету, а заміна компонентів з Китаю призведе до величезних витрат. У німецьких ЗМІ вже з'явилася інформація, що оператори мають намір вимагати від уряду компенсації за вимушені витрати.

Шпигунський скандал з Huawei в США - головні новини

У 2018 році глави розвідувальних органів США заявили, що не варто купувати техніку китайських компаній Huawei і ZTE через ризик шпигунства. При цьому зазначено, що техніка Huawei нібито має "чорні двері", за допомогою яких Китайські спецслужби можуть отримати доступ до зашифрованих даних.

У свою чергу в Єврокомісії вважають, що ці компанії виробляють чіпи, які можуть використовувати "для отримання наших секретів".

У 2019 році тодішній президент США Дональд Трамп підписав указ, яким заборонив використовувати небезпечне Телекомунікаційне обладнання. Пізніше Huawei потрапила в чорний список США, що обмежило діяльність компанії на цій території.

У травні 2020 року тодішній глава Держдепартаменту США Майк Помпео анонсував ще більше обмежень Huawei, а влітку Китайські телекомунікаційні компанії Huawei і ZTE офіційно визнали загрозою нацбезпеці через тісні зв'язки владою Китаю.

У липні 2020 року британський уряд прийняв рішення про виключення обладнання Huawei в мережі 5G до 2027 року. Також з'явилася заборона для шведських операторів на використання обладнання Huawei або ZTE для своїх мереж 5G. Значні обмеження для Huawei і ZTE з'явилися в Австралії, Японії та Чехії.  

У той же час компанія Huawei заперечує всі звинувачення. Представники компанії звернулися до Апеляційного суду США По п'ятому округу позов з вимогою переглянути рішення Вашингтон.

У листопаді 2022 року адміністрація Джо Байдена заборонила ліцензування нового телекомунікаційного обладнання від китайських компаній Huawei Technologies і ZTE.

Вас також можуть зацікавити новини: