Експерт розповів про складнощі із притягненням РФ до відповідальності за підрив ГЕС / фото t.me/pgo_gov_ru

Експерт з національного та Міжнародного кримінального права, кандидат юридичних наук, колишній заступник генпрокурора України Гюндуз Мамедов заявив, що підрив Каховської ГЕС росіянами можна кваліфікувати як екоцид і злочин проти людяності. Однак притягнути РФ до відповідальності може бути не так просто.

В ефірі телемарафону він зазначив, що представники офісу Міжнародного кримінального суду вже побували на місці злочину в зоні підриву Каховської ГЕС. Мамедов також розповів, якими можуть бути подальші кроки України для притягнення до відповідальності всіх винних.

"Якщо ми маємо на увазі прокурорів офісу Міжнародного кримінального суду, то вони були там і проводили першочергові слідчі дії. Що стосується експертів з міжнародних організацій, якщо вони будуть мати бажання відвідати зону наслідків, то, я думаю, що ніхто їм це не заборонить. Тут очевидний факт порушення Конвенції про заборону військового використання засобів впливу на природне середовище і тому Україна може звернутися до Генеральної Асамблеї ООН, щоб була створена, скажімо так, консультативна рада, де б розглядався даний інцидент", – сказав Мамедов.

За його словами, катастрофічні наслідки підриву Каховської ГЕС дають підстави кваліфікувати злочин в міжнародних юрисдикціях як екоцид і злочин проти людяності, але тут існує основна складність.  

"На жаль, екоцид відсутній у Римському статуті. Хоча об'єкт злочину тут якраз природне середовище, тому можна вважати, що рано чи пізно цей вид злочину теж опиниться в Римському статуті", – підкреслив Мамедов.

Експерт з міжнародного кримінального права вважає, якщо в майбутньому МУС вирішить висунути звинувачення, то це буде злочин проти людяності або воєнний злочин, а екоцид буде вважатися прецедентом.  

"Якщо чисто гіпотетично МУС прийде до рішення про те, що є склад злочину і в майбутньому пред'явить звинувачення, то це, я думаю, цілком ймовірно, буде злочин проти людяності або воєнний злочин. Тобто, як я раніше зазначав, такого виду злочину (екоцид – УНІАН) у Римському статуті немає. На моїй пам'яті я не знаю, щоб у міжнародній кримінальній юстиції була правова оцінка вчинення такого виду злочину, і це дійсно буде прецедент у практиці міжнародної кримінальної юстиції", – констатував Мамедов.

Підрив росіянами дамби Каховської ГЕС

6 червня російські окупанти здійснили підрив дамби Каховської ГЕС, попередньо замінувавши її. В результаті були затоплені десятки населених пунктів у Херсонській та Миколаївській областях. 

Головне управління розвідки України має докази причетності вищого керівництва Російської Федерації до підриву дамби на Каховській ГЕС. Україна підкреслювала, що об'єкт був замінований ворогом ще в минулому році, а знищити дамбу в результаті обстрілу неможливо.

Питання про створення комісії за участю експертів від України, РФ, ООН і міжнародного співтовариства було порушено президентом Туреччини Ердоганом. Постпред України при ООН Сергій Кислиця акцентував, що окупація території російськими військовими не дає можливості для проведення об'єктивного розслідування.

Примітно, що напередодні теракту РФ офіційно дозволила не розслідувати аварії, які відбуваються під час війни.

Президент України Володимир Зеленський під час вечірнього звернення 11 червня, повідомив, що представники Міжнародного кримінального суду в Гаазі почали розслідувати підрив дамби Каховської ГЕС, а генеральний прокурор України направив до МУС відповідне звернення щодо розслідування цієї катастрофи. Глава держави наголосив, що Україна вже сприяє і надалі сприятиме максимально незалежному та об'єктивному розслідуванню МУС. 

Як відомо, Римський статут – головний документ роботи Міжнародного кримінального суду в Гаазі.

Вас також можуть зацікавити новини: