Володимир Зеленський провів велику прес-конференцію / фото офісу президента

У суботу, 23 квітня, президент України Володимир Зеленський провів першу велику прес-конференцію з початку повномасштабної війни з Росією. Вона відбулася на одній зі станцій київського метро. 

УНІАН публікує головні заяви президента. 

Про переговори з Путіним

Володимир Зеленський впевнений, що непрямі переговори з російським президентом Володимиром Путіним через його довірених осіб або треті країни не дадуть потрібного результату. Чи відбудуться переговори з Путіним у Туреччині - залежить від рішення російського президента, наголосив президент.

Відео дня

Відповідаючи на питання про ризики для свого життя при проведенні прямих переговорів з Путіним, Зеленський заявив: "Я не боюся зустрічі з президентом, якщо говорити про замахи. Боятися у мене просто немає права. Бо наш народ показав, що нічого не боїться, голими руками зупиняв танки. Як і ВСУ, нацгвардійці. Люди бояться за своїх дітей, так. І тому нормальний лідер не повинен боятися, коли мова йде про нашу державу і незалежність".

Президент також відповів на запитання кореспондента УНІАН про те, що б він сказав Путіну при зустрічі.

Про позиції Росії та України на переговорах про гарантії безпеки

Президент підтвердив, що РФ перестала висувати ультиматуми та погодилася на дипломатичний діалог. Тепер є кілька ключових питань, які обговорюються. 

За словами президента, для того, щоб Україна вийшла з переговорів з РФ, може бути кілька причин. 

Про роль Абрамовича в переговорах 

Зеленський підтвердив інформацію про візит російського бізнесмена Романа Абрамовича до Києва і позначив роль олігарха в переговорах. 

Про наслідки повномасштабного вторгнення для Росії

Зеленський висловив упевненість, що Путін і його подільники постануть перед трибуналом. 

Він наголосив, що це - міжнародний процес, міжнародний суд, який може тривати роками. Чи буде цей процес зосереджений в Гаазі - не принципово. 

Також Зеленський впевнений, що військові злочини Росії в Україні - "це і є нацизм".

Він переконаний, що слово "рашизм" для опису того, що роблять російські військові, є точним і залишиться в історії.

Про плани Росії про "коридор у Придністров'ї"

Зеленський заявив, що загрози того, що Росія наступатиме до кордону Молдови та Придністров'я, є, але чи буде у цього результат - "подивимося".

"Чи може статися новий Маріуполь в Одесі? Так, може, у них тисячі танків і техніки, у них є плани коридору до Молдови. Я не вірю, що вони зупиняться", - вважає президент. 

Про Маріуполь 

Зеленський, говорячи про ситуацію в Маріуполі, зазначив, що сьогодні - один з найскладніших днів. 

Він зазначив, що поки можливості розблокувати місто, яке знаходиться в блокаді, військовим шляхом немає, але є надія, що це вдасться зробити.

Для організації гуманітарних коридорів Зеленський розраховує залучити Папу Римського Франциска.

"Я хотів би, щоб він допоміг розблокувати гуманітарні коридори в Маріуполь, з таким проханням ми зверталися до нього", - зазначив президент.

Про міжнародну підтримку

Зеленський розкритикував генсека ООН Антоніу Гутерріша за те, що той у бажанні повернути мир вирішив спочатку відвідати Москву, а потім вже Київ. 

Також президент знову наголосив, що рішення не брати Україну в НАТО було великою помилкою Заходу.

Говорячи про дипломатичні відносини з Грузією, Зеленський заявив, що йому незрозумілі останні рішення політичного керівництва країни. Він різко прокоментував небажання країни вводити санкції і зауважив, що поки причин для того, щоб повернути посла України в Грузію, немає.

Водночас він відзначив позитивні зрушення у взаєминах з партнерами. Зеленський наголосив, що велику роль відіграють США, як надаючи допомогу, так і сприяючи тому, щоб надходила допомога від інших країн. 

Відповідаючи на запитання про те, чи задоволена Україна рівнем підтримки, Зеленський сказав: "Хотілося б, щоб це було швидше". 

Також президент заявив, що не розглядає варіант, що наші партнери не передадуть обіцяну Україні зброю. Він упевнений: у партнерів немає альтернативи.

Про причини війни, її перебіг і завершення  

Зеленський вважає, що Російська Федерація завжди хотіла мати вплив на Україну і тепер вирішила військовим шляхом досягти цієї мети.

Президент зазначив, що в жодній з минулих воєн, розв'язаних РФ, росіяни не вдавалися до таких знищень і такого "військового хамства" (тортури, зґвалтування), до яких вдаються в Україні.

Він не виключив ймовірність застосування Росією і ядерної зброї в цій війні.

При цьому президент запевнив, що щойно у нас буде більше зброї, ми будемо йти вперед і повертати наші території.

Після війни, впевнений Зеленський, Україна стане однією з найміцніших держав в Європі.