В ЄС пропонують змінити підхід до закупівлі боєприпасів для ЗСУ \ фото УНІАН, Олександр Синиця

У Євросоюзі запропонували план щодо закупівлі боєприпасів для ЗСУ, де йдеться, як і про передачу з наявних запасів, так і про зовнішню їх закупівлю, наприклад у США і Південній Кореї.

Деякі члени ініціюють закупівлю боєприпасів для Києва поза ЄС, в разі якщо на території спільноти неможливо їх випускати швидко і в великій кількості, пише видання Euractiv. За даними джерела видання, наразі немає впевненості, що збройові заводи у ЄС здатні впоратися з завданням. "Якщо вони не зможут робити це швидко і у великих обсягах, нам слід отримати дозвіл звернутися до третіх країн", - сказало джерело в дипломатичних колах ЄС.

Можливими постачальниками боєприпасів можуть стати США та Південна Корея. Як зазначило видання, минулого тижня міністри оборони країн ЄС досягли угоди про те, що 2 млрд євро з Європейського фонду миру (EPF) використають на постачання боєприпасів Україні з наявних арсеналів країн ЄС, а також на збільшення виробництва 155-мм боєприпасів. Проте за словами трьох джерел видання в дипломатичних колах ЄС,наразі поки тривають дискусії про використання цих грошей.

Відео дня

У ЄС поки що визначили 15 підприємств в 11 країнах-членах, які можуть виготовляти артилерійські снаряди 155 мм калібру і п'ять виробників 152-мм снарядів радянського типу. Європейський комісар з питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон зараз їздить по країнах-членах, які мають потенціал для нарощування виробництва боєприпасів.

Також тривають дискусії про те, хто повинен взяти відповідальність за спільні закупівлі - Європейське оборонне агентство чи конкретна країна, яка буде укладати контракти від імені Євросоюзу.

Як зазначило видання, запропонований план ще підлягає широкому обговоренню між країнами-членами ЄС.

Боєприпаси для України

Українські військові через інтенсивність боїв вже давно говорили про нестачу боєприпасів. Їхні слова бул почуті західними партнерами України. Так, Пентагон заявив про збльшення випуску 155-мм снарядів на 500%.

А 1 березня Німеччина взяла на себе зобов’язання наростити випуск боєприпасів для ЗСУ.

На цьому тлі міністр оборони Олексій Резніков повідомив, що Україна хоче отримати від союзників мільйон снарядів калібру 155 мм. Це вчетверо більше, ніж зараз обіцяють партнери.

Вас також можуть зацікавити новини: