Лондон погодився поставити Україні сотні бойових БПЛА / Фото: QinetiQ

15 травня 2023 року Британія оголосила про передачу Україні сотні бойових БПЛА, в тому числі ударних дронів дальністю понад 200 км. Ніяких інших подробиць повідомлення британського уряду не містило. Це дало простір для припущень ЗМІ. 

WarZone не виключає, що серед цих безпілотників можуть бути і нові розробки Британії, оскільки країна на тлі війни в Україні посилено експериментує з цим видом озброєння.

Наприклад, нещодавно Лондон таємно випробував низку безпілотників, зокрема, певні "безпілотники-самогубці з трикутним крилом, надруковані на 3D-принтері". Про ці льотні випробування журналісти дізналися з повідомлення технологічної компанії QinetiQ, яка тісно співпрацює з Міністерством оборони Великої Британії. 

3D-БПЛА на відео QinetiQ мав стрілоподібне крило і хвіст, що, здавалося, приводився у дію кількома мікротурбінами, а також, можливо, 3D-друковані двигуни.

Де і як проводили секретні випробування БПЛА

Згідно з повідомленням QinetiQ, озброєння випробовували на полігоні в Боскомб Даун, призначеному для випробувань військових літаків на південно-східній околиці міста Еймсбері в графстві Вілтшир. 

Всього за три тижні команда під керівництвом QinetiQ повинна була продемонструвати серію нових дронів і пов'язаних з ними технологій високопоставленим чиновникам Міноборони в ході дводенного заходу, включаючи "експериментальні льотні випробування БПЛА і РЕБ". 

Представники міністерства оборони ознайомилися з обладнанням, системами і технологіями п'яти різних компаній, серед яких є той самий 3D дрон-самогубець. Подробиці інших проектів не розголошуються, а компанії-учасники не називаються.

Випробувальні зразки перевіряли, в тому числі, на радіочастотне випромінювання і вразливість до радіоперешкод у безлунній камері. Ці критерії дуже важливі для ЗСУ, враховуючи широке використання Росією засобів радіоелектронної боротьби, пояснюють журналісти. Та й сам факт проходження льотних випробувань "вказує на багато що", пише WarZone.

3D дрон-самогубець для України - що відомо про БПЛА на сьогодні

Про характеристики нової розробки поки нічого не відомо. Але журналісти, посилаючись на вже наявні розробки QinetiQ, припускають, що ці БПЛА цілком могли би бути адаптацією БПЛА QinetiQ Banshee Jet 80+ - схожу на "крилату ракету" повітряну "мішень" з реактивним двигуном (щоправда, цей тип БПЛА запускався британцями з авіаносця HMS Prince Of Wales).

Фото: Королівський ВМФ Великобританії

Водночас дешевизна таких БПЛА шляхом 3D-друку дозволяє, по-перше, запускати дрони по противнику у великій кількості, не боячись, що якийсь з безпілотників буде уражено ППО росіян. А по-друге - швидко налагодити їхнє виробництво з мінімальною підготовкою в Україні. Та й Україна, пишуть журналісти, зацікавлена у дешевих аналогах іранських "Шахедів" і навіть сама робить кроки щодо їхнього створення. 

Видання залишає відкритим питання, чи могли експериментальні британські технології використовуватися у російсько-українській війні. Але тут варто вже нам самим відзначити, що останнім часом невідомі ракети б'ють по розташуванню окупантів в Луганську. Місцеві пропагандисти скаржилися, що їх обстрілюють Storm Shadow і якимись "обманками" ППО.

Питання про зв'язок між британськими експериментами з безпілотниками і потенційними новими ударними озброєннями великої дальності для України поки залишається спекулятивним, але БПЛА у ширшому контексті явно є тим, чому Британія приділяє значну увагу. 

Вас також можуть зацікавити новини: